Hopp til innhold

7 gode bøker om å være flyktning

Les deg opp på bøker som handler om flyktningproblematikken, fra en flyktnings ståsted.

Krysset en natt elven

«Krysset en natt elven» er en av fortellingene om hvordan det er å være på flukt. Izzet Celasin har skrevet om Adam fra Tyrkia som forsvant fra asylmottak i Beograd.

Foto: Gyldendal forlag

Dagen vi drømte om av Bjøm Ersland og Lilian Brøgger

«Dagen vi drømte om»
Bjørn Arild Ersland og illustratør Lillian Brøgger

Bildebok for litt større barn om tre ungdommer som er på flukt alene og kommer til noe som kan minne om et asylmottak. Men hvor lenge må de være der? Og hvor går veien videre? En ubehagelig fortelling uten klare svar, og med illustrasjoner som setter en støkk i leserne.

Mathias Enard: Tyvenes gate

«Tyvenes gate»
Mathias Enard

Usminket versjon av den arabiske våren. Franske Mathias Enard skriver om unggutten Lakhdar, som slett ikke er mors beste barn, men som velger å flykte til Europa fra Marokko når den religiøse radikaliseringen brer om seg. Dette er både humoristisk og sørgelig skildring av livet som papirløs flyktning.

«Det som en gang var jord»
Simon Stranger

Ein familie på tre bur i eit samfunn prega av vald og mangel på forbruksvarer. På andre sida av ein mur finst alt dei treng, og ei smuglartunnell blir etablert. Til slutt prøver dei å smugle seg sjølve gjennom tunnellen og over til den rike sida.

Ein roman om urettferd, men også om det umoglege i å halde seg utanfor konflikten når det spissar seg til.

Krysset en natt elven
Foto: Gyldendal forlag

«Krysset en natt elven»
Izzet Celasin

Ein tyrkisk flyktning, Adam, sit i asylmottak i Beograd. Han dyrkar kontakt med tilsette ved den kubanske ambassaden i landet. Ein dag er Adam borte. Dei andre på asylmottaket blir intervjua. Gjennom desse intervjua får ein vite meir om Adam, men ikkje minst får ein innblikk i livshistoriene til asylsøkjarane.

«I havet er det krokodiller»
Fabio Geda og Enayatollah Akbari

Afghanske Enayatollah brukte seks år på flukten fra hjemlandet til Italia. Den utrolige flukten til fots gjennom iskalde fjellpass, sammenklemt i overfylte busser eller livredd over havet i åpen båt blir beskrevet i et samarbeid med den italienske journalisten Fabio Geda. Fortellingen viser frem en nærmest umenneskelig overlevelsesvilje - og en stor porsjon flaks - på veien mot en mulig ny fremtid.

Enaiatollahs reisrute

Afghanske Enaiatollahs reisrute til Italia.

«Håp og andre farer»
Laila Lalami

Fire unge mennesker satser livet for å komme seg over fra Marokko til Spania i en gummibåt. Forfatter Laila Lalami, som selv er fra Marokko, gir oss bakgrunnshistoriene, og forteller også hvordan det går med de fire etter at de har nådd kysten av Europa. Lalami bor nå i USA og ble i år nominert til Pulitzerprisen for sin siste bok.

Ikke si at du er redd
Foto: Pax forlag

«Ikke si at du er redd»
Guiseppe Catozzella

Dette er en dokumentarroman som handler om båtflyktningen Samia som løpte i OL i Beijing. Hun trente i hjemlandet Somalia. Hun forsøkte å flykte til Europa, med sommer-OL i London som mål. Hun døde som båtflyktning på veien til Europa.

Sjelden er jeg blitt så klar over verdens urettferdighet. «Ikke si at du er redd» er en viktig bok, mente anmelder Anne Cathrine Straume om boken da den kom ut i vinter .