NRK Meny
Normal

Bøkene som handler om fedre i høst

Vetle Lid Larsen er en av forfatterne som gir ut en bok som tar opp det å ha et problematisk forhold til sin far. I «Hvordan elske en far - og overleve», skriver han om det han egentlig trodde var helt unikt for ham og sin berømte far.

Bøker om fedre

«Hvordan elske en far - og overleve», «Min fars fem bad» og «Den evige sønn» er blant høstens nye bøker om fedre.

BOKLANSERING VETLE LID LARSSEN

Vetle Lid larsen har skrevet boken «Hvordan elske en far – og overleve».

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Forfatter Vetle Lid Larssen som har skrevet selvbiografisk om forholdet mellom seg og sin avdøde far, skuespilleren Lars Andreas Larssen. «Hvordan elske en far – og overleve» handler om det skjøre forholdet mellom far og sønn. Forholdet var basert på både kamp og kjærlighet, fortalte forfatteren til NRK-programmen Brenner & bøkene .

– Det var rett og slett fordi jeg hadde et forhold til ham som jeg trodde bare han og jeg hadde. Det var et forhold basert på kamp og kjærlighet. Det var ganske turbulent, sier Vetle Lid Larsen.

Personar du kanskje kjenner

«Personar du kanskje kjenner»

Det var da faren døde, forfatteren begynte å tenke over forholdet og begynte å skrive. Etterhvert skjønte han at det han skrev om egentlig var noe han hadde til felles med mange andre fedre og sønner.

Sykdom, løgn og vold

I høst kommer det flere bøker som handler om fedre.

Stormhvalen

«Stormhvalen»

I Synnøve Macody Lunds roman «Personar du kanskje kjenner» skriver hovedpersonen «Synnøve» på en roman om faren sin som har fått hjerneblødning. Hun savner hvordan han var før han ble rammet av sykdom, og klarer ikke lenger å skrive når hun må reise hjem til ham i julen.

Billedboken «Stormhvalen», er laget av den britiske Benji Davies som har både skrevet og illustrert barneboken. Det handler om en far og en sønn, kjærligheten, havet og en liten hval.

Slutten på verden slik vi kjenner den

«Slutten på verden slik vi kjenner den»

Per Schreiner har skrevet novellesamlingen «Min fars fem bad» som består av både morsomme og alvorlige fortellinger om fedre, med temaer som livsløgner, sannhet, lek og alvor. I en av fortellingene bygger en far fem bad, i en annen stikker en farfar av fra regningen.

Historien om Erlend Loes romankarakter Andreas Doppler, som savnet faren og flyttet ut i skogen, fortsetter i høst. I «Slutten for verden slik vi kjenner den» vender han hjem igjen til familien på Nordberg i Oslo. Men hva er det egentlig å komme hjem til? Barna har vokst, og en ny mann med solid inntekt har kommet til.

Jar

«Jar»

I romanen «Den evige sønn» skriver den brasilianske forfatteren Cristovão Tezza om en mann som gleder seg til å bli far. Men som nybakt far som får vite at sønnen har Downs syndrom. Boken handler om farskap og om å ta et oppgjør med seg selv.

I den selvbiografiske romanen «Jar» forteller forfatteren Leonard Ibsen om sin oppvekst på Oslos vestkant, med en far som døde tidlig, og en brutal og hensynsløs stefar som kom inn i livet hans deretter. Ibsen tror den voldelige oppveksten gjorde ham selv til en voldelig familiemann.

Del dine #NRKlesetips på Twitter:

Laster Twitter-innhold