Søt spenning for små lesere

BOKANMELDELSE: Jørn Lier Horst er en av landets mest leste forfattere. Barnebøkene om «Detektivbyrå nr. 2» bidrar sterkt til populariteten.

Tegning av sjørøver med sverd og barn

Serien om «Detektivbyrå nr. 2» er trykket i et opplag på svimlende 300 000 eksemplarer. «Operasjon Sjørøver» er tittelen på den siste boken om radarparet Tiril og Oliver i Detektivbyrå nr. 2.

Foto: Gyldendal forlag

  • TITTEL: Operasjon Sjørøver
  • FORFATTER: Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes (illustratør)
  • FORLAG: Gyldendal

«Operasjon Sjørøver» er den trettende boken om «Detektivbyrå nr. 2», signert Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes. Dette er bøker for den aller yngste garde, barn fra seks til ni år som akkurat har lært å lese selv. De er ikke skrekkelig spennende, snarere trygge. Men en ny utfordring får de i hver bok, vennene Tiril og Oliver, og hunden Åtto, som heter Åtto med Å på grunn av sin karakteristiske åttetallsflekk på ryggen.

Solid plot

Som den drevne krimforfatter Horst er, går han rett inn i handlingen:

Tiril skjønte med en gang at noe var galt da hun låste seg inn på kontoret i kjelleren. Oliver stanset rett bak henne, på toppen av trappa.

Hva i alle dager!

Åtto stakk snuta fram mellom beina hans og begynte å knurre.

Det var ikke vanskelig å forstå hva som hadde skjedd. Noen hadde brutt seg inn.

Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes: "Operasjon Sjørøver"

Tiril og Oliver bor i den lille byen Elvestad. Den er oversiktlig tegnet på bokens innbrett, dermed blir vi etter hvert like kjent med kystbyen som vi blir med de to hovedpersonene. I hver bok får vi dessuten et persongalleri, med portretter og beskrivelser av de medvirkende. En voksen ekvivalent kunne være TV-serien om Fader Brown, den er ikke så grusomt spennende den heller, men skaper trivelig innsikt i et tett landsbymiljø.

Utfordrer ikke

Hans Jørgen Sandnes' illustrasjoner er solfylte, fargerike og tiltalende. Det ligger noe trygt og velkjent over dem. De spiller dessuten tett opp til teksten, både i følelsesuttrykk og tematikk uten å tilføre noe ekstra. Man kan anklage dem for å bli litt glatte. Men nå må ikke alle bøker for barn utfordre for enhver pris.

Lesetreningsbøker som dette trengs også. Jeg liker for eksempel at Sandnes og Horst mot slutten av bøkene legger inn en bonus-oppgave. Den består av et knippe detaljer i bildene som leseren kan gå på jakt etter, en oppgave man kan kjenne igjen fra gamle Donald-blad. Oppgaven aktiviserer leseren, inspirerer til følelsen av selv å være en detektiv – og den gir rom for en viss kreativitet til illustratøren, som altså ellers er svært teksttro.

Glimt fra gamle dager

Denne gangen har Tiril og Oliver funnet en gammel tinntallerken på stranden. Den skal angivelig ha tilhørt den skumle sjørøveren Timian Blest, som er en av kjendisene fra Elvestads historie. Ryktene sier at skatten hans fortsatt ligger gjemt i nærheten av Elvestad. Det er tinntallerkenen som er stjålet fra kontoret til de små detektivene. Hvem kan ha interesse av den?

Pedagogisk nok, legger Lier Horst ut ledetråder som leseren selv kan gripe tak i. Tiril og Oliver må bruke både kløkt og mot for å løse mysteriet og det gjør de, med god hjelp av Åtto.

Treffer blink

Språklig er bøkene lettfattelige. Horst er god til å forklare. Mye dialog og et tydelig plot sørger for fremdrift og spenning. Oppfinnsomheten ligger i nye mysterier, ikke i ordvalget. Sånn sett egner bøkene seg vel så godt til egenlesing som til høytlesing. Og det er vel nettopp målet.

Horst og Sandnes har tydeligvis truffet sitt helt unge publikum med en passe blanding av humor og spenning. Serien om «Detektivbyrå nr. 2» er solgt til 19 land og bøkene er trykket i et opplag på svimlende 620 000. I så måte kan det være treffende, ordtaket om at det enkle er ofte det beste.

Illustrasjon fra barnebok

Hans Jørgen Sandnes har tegnet både seg selv og forfatter Jørn Lier Horst bakerst i bøkene om Detektivbyrå nr. 2.

Foto: Gyldendal