Hopp til innhold

Blir ikke kjøpt inn til bibliotekene

Linnéa Myhres bøker selger som hakket møkk, men har ikke tilstrekkelig «litterær kvalitet» til å komme med i innkjøpsordningen.

Linnea Myhre

For andre gang på rad har Linnéa Myhre blitt «nullet» av Kulturrådets innkjøpsordning. Det betyr at vurderingsutvalget mener at boken ikke har tilstrekkelig «litterær kvalitet» til å bli kjøpt inn til landets bibliotek.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Linnéa Myhre har blitt «nullet» av Kulturrådets innkjøpsordning for andre gang på rad. Det betyr at «Hver gang du forlater meg» ikke blir kjøpt inn til alle landets bibliotek.

– Vi er svært uenig med vurderingsutvalget i denne saken, men tar deres innstilling til etterretning. Utover dette har vi ingen kommentarer, sier Richard Aarø, som er forlagssjef i Tiden.

Forfatteren selv vil ikke kommentere «nullingen». Hun henviser til forlaget.

– Den har ikke tilstrekkelig litterær kvalitet

Hver gang du forlater meg

«Hver gang du forlater meg» har ikke tilstrekkelig litterær kvalitet til at den skal komme med i innkjøpsordningen, mener Kulturrådets vurderingsutvalg.

Myhres tre bøker har til sammen solgt rundt 65 000 eksemplarer. Da «Hver gang du forlater meg» ble utgitt i høst, gikk den rett inn på fjerdeplass på bestselgerlisten for skjønnlitteratur.

Litteraturkritikernes vurderinger har heller ikke gitt klare signal om at denne romanen kunne bli «nullet». Både i VG og Dagbladet fikk boken terningkast fire.

Klassekampens anmelder Janneken Øverland var også positiv. Hun påpekte at boken var «språklig velformet», og at både komposisjon og tonefall fungerte.

Både språk, tonefall og komposisjon fungerer her.

Janneken Øverland / Klassekampens anmeldelse av «Hver gang du forlater meg»

Men så kom innkjøpsordningens vurderingsutvalg med en knusende dom:

Boken er ikke god nok til at Kulturrådets midler skal finansiere dens eksistens i norske bibliotekhyller.

– Den har ikke tilstrekkelig litterær kvalitet, sier Anne Birgitte Rønning, som er leder for vurderingsutvalget.

Vil ikke kommentere enkeltvedtak

Men hva er egentlig litterær kvalitet, og hvordan kan det ha seg at verken litteraturkritikere eller lesere har fanget opp den manglende litterære kvaliteten? Hva er det helt konkret som ikke er godt nok i Myhres to siste bøker?

Det har ikke Rønning lyst til å si noe om. Hun mener det ikke er riktig eller ønskelig å kommentere enkeltvedtak.

– Vi er fire mennesker som leser mange bøker i løpet av et år og som diskuterer oss frem til en avgjørelse. Det ligger ikke vårt mandat å lage skriftlige begrunnelser på enkeltverk, sier hun.

– Men da blir det jo vanskelig å få til en offentlig diskusjon om litterær kvalitet? Og hvordan skal da Linnéa Myhre få vite hva hun må gjøre bedre i neste bok?

– Det foregår heldigvis offentlig debatt om litterær kvalitet på mange arenaer, og i forlagene arbeides det kontinuerlig med kvalitet. Jeg tror kvalitetsarbeidet er godt ivaretatt, sier Rønning.

  • PS: Selv om Linnéa Myhres to siste bøker har blitt «nullet», finnes de likevel på norske bibliotek. Medlemsforlagenes påmeldte bøker distribueres til bibliotekene uavhengig av vurderingsutvalgets innstilling. Dersom en av disse bøkene senere blir nullet, får forlagene beskjed om dette i ettertid og må betale tilbake det de har fått utbetalt på forhånd.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober