NRK Meny
Normal

Utfordrende novellesamling til topps

Islandske Gyrðir Elíassons novellesamling "Milli trjänna" en verdig vinner av Nordisk Råds litteraturpris.

Gyrdir Eliasson

Gyrðir Elíasson debuterte i 1983 og har gitt ut omlag 30 bøker. Han er en av Islands mest anerkjente forfattere.

Foto: Kristjan Kristjansson


"Bland träden", som Gyrðir Elíasson novellesamling heter i svensk oversettelse (ved John Swedenmark), åpner med en fantastisk fortelling. Den har tittelen "Inferno", og er både en kafkask samtids-satire og en hilsen til svenskenes store dikter August Strindberg, og hans oppfatning av helvetet. En overraskende novelle, som kombinerer det helt nære med den store verdenslitteraturen, det trivielle med det poetiske og drømmeaktige.


Sånn sett er den første historien symptomatisk for novellesamlingen, som består av hele 47 korte fortellinger.

Poetisk prosa

Gyrðir Elíasson: Milli trjãnna

Gyrðir Elíasson: 'Milli trjänna', noveller, utgitt 2009. Vinner av Nordisk Råds litteraturpris 2011.

Gyrðir Elíasson, som fyller 50 år samtidig med Nordisk Råds litteraturpris, debuterte som lyriker i 1983. Han har skrevet både romaner og noveller siden, men betrakter seg selv som en poet som også skriver prosa.

Og det er merkbart i tekstene hans. «Bland träden» er fullstappet av presise, nesten taktile bilder fra hverdagslivet, som plutselig må betraktes med et nytt blikk, fordi fortelleren utvider rommet og med det oppfatningen av hva som er drøm og hva som er virkelighet.

Gyrðir Elíasson fikk Nordisk råds litteraturpris

Midt i livet

Ofte møter vi en mann midt i livet, eller vel så det. En som har gjort seg sine erfaringer på godt og vondt. Andre ganger viser han frem et barns inntrykk av en verden som fremstår som uforståelig. Gjennomgående for hele samlingen er nærheten til naturen. Det kan dreie seg om en kjøkkenhage, en bokhylle av tre som blir omskapt til lik-kiste, eller to musiker-brødre som begraver sin egen far, siden det er han som er byens eneste begravelsesagent, og ingen andre kan gjøre jobben. Historiene kan åpne tilforlatelig, får så å få en overraskende eller surrealistisk vending. I blant blir novellene i korteste laget; vel så mye som ferdige tekster opplever jeg dem som skisser, nesten som utkast, bare, og jeg spør meg selv: Men så, da? Var det ikke noe mer?

Inviterer leseren med

Men så er kanskje denne forvirringen noe av hensikten. Elíasson er en antydningens mester som ikke sløser med ordene. Han åpner opp en verden for leseren, men forventer samtidig at leseren yter noe selv.

"Bland träden" er en bok som fortjener tid, men som også trenger tid.

Språklig er Gyrðir Elíasson en feinschmecker. Han legger ut små agn i teksten som leseren kan velge å nappe til seg eller ei. Med nesten umerkelige grep bygger han fortellingen opp mot den overraskende slutten. Under en lett overflate ligger melankoli og humor side om side, ikke så ulikt det vi kan finne hos en annen nordisk stil-ekvilibrist, nemlig svenske Torgny Lindgren.

På Island er Gyrðir Elíasson en avholdt og anerkjent forfatter. Her i Norge er han nærmest et ubeskrevet blad. Som vinner av Nordens største litteraturpris får vi tro og håpe at han nå blir tilgjengelig også for norske lesere.