Hopp til innhold

Barnebøker preger Brageprisen

Brageprisen deles ut i kveld. Halvparten av de nominerte er bøker for barn og ungdom.

Bache-Wiig og Aisato

Anne Bache-Wiig og Lisa Aisato er nominert til Brageprisen for sin barne- og ungdomsbok «Don Fridtjof».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Klokken 19 blir det klart hvem som vinner den prestisjetunge Brageprisen. For første gang er halvparten av de nominerte bøkene beregnet på barn og unge.

Anne Cathrine Straume

Litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

Foto: Hilde Bruvik / NRK
– Godt år for barnebøker

Årsaken er at årets «åpen klasse» tar for seg billedbøker, og alle fire nominerte i denne kategorien er bøker rettet mot barn og ungdom.

– Det har vært et godt år for barnebøker. De har vært svært synlige i det store mediebildet, sier NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

Hun trekker fram Anna Bache-Wiig og Lisa Aisatos bok «Don Fridtjof» som særlig interessant blant de nominerte i åpen klasse.

– Dette er ei bok der både forfatter og illustratør er unge og ferske, og det er veldig morsomt at den er nominert. Jeg håper den kan hevde seg i konkurranse med bøkene til de mer etablerte illustratørene, sier Straume.

I klassen for barne- og ungdomsbøker har Straume stor sans for «Albin Prek» av Ingeborg Kringeland Hald.

– Det er en enkel og varm fortelling om et asylsøkerbarn på rømmen, sier hun.

Knut Hoem

Kritiker Knut Hoem.

Foto: NRK

– Viktig pris for sakprosa

Brageprisen er en svært viktig bransjepris, og særlig for forfattere av sakprosa.

– Den er den eneste prisen i Norge som belønner norsk sakprosa. Skjønnlitteratur har en haug med priser. Brageprisen er et kjempeviktig salgsvindu for sakprosaforfattere, mener kritiker Knut Hoem.

Han mener Jon Gangdals bok om Christoffer-saken, «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl» , er den sterkeste kandidaten i klassen for sakprosa.

– Dette er en sosialpolitisk viktig og kvalitativt god bok, sier Hoem.

Ingen biografier

I år er ingen biografier nominert. Knut Hoem mener dette er et bevisst valg av juryen.

Jon Gangdal

Forfatter Jon Gangdal.

Foto: Jon Gangdal CCN AS

– I år mener juryen at store fortellinger om døde mennesker ikke er så interessante. Istedet ser vi at fokus settes på bøker om samfunnsmessig viktige tema skrevet av journalister, sier han.

Vinner klar i kveld

Klokken 19 i kveld blir det altså klart hvem som får prisen på 75.000 kroner og Bragestatuetten. Prisen har blitt delt ut siden 1992 av stiftelsen Den norske bokprisen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober