NRK Meny
Normal

Aukrust, Kjell

1920 - 2002. Født i Alvdal. Tegner og forfatter. Utdannet ved Kunst- og håndverksskolen, er representert i Nasjonalgalleriet og Museet for Samtidskunst.

Forfatteren Kjell Aukrust (1990)
Foto: Brun, Agnete / SCANPIX

Etter krigen arbeidet Aukrust i en periode som avistegner i Vårt Land, og ble snart etablert som en særpreget yrkestegner.

Han debuterte som forfatter med "Simen" i 1958. Har skrevet en rekke bøker både for barn og voksne. Aller best kjent er han vel for "Flåklypa".

Filmen «Flåklypa Grand Prix» er blant de største publikumssuksessene i norsk filmhistorie. Høsten 1998 ble tegnefilmen «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» satt opp på kinoene over hele landet. Dette var den første helaftens norske tegnefilm noensinne. «Krokryggen» hadde premiere på Det Norske Teatret i Oslo 28.februar 1998.

 

Bibliografi

1958 Simen (historier)

1960 Folk og fe (humor)

1960 Bror min (historier)

1961 Dobbeltsats og freske fraspark (skuespill)

1962 Flåklypa (humor)

1964 Bonden (historier)

1966 Je og 'n Solan (humor)

1970 Flåklypa Tidende (humor)

1973 Hilsen Solan og Nystumoen

1975 Flåklypa Tidende 5. årgang (humor)

1976 Flåklypa Grand Prix (med Ivo Caprino)

1977 Muntre streker (tegninger, med Fredrik Stabel, Audun Hetland og Pedro)

1977 Ludvig (humor)

1980 Humor og poesi i strek (tegninger)

1980 Tre små venner (historier)

1981 Vår humor II (historier)

1981 Hallstein (humor)

1983 Guttene på broen (humor)

1986 Reodor Felgen / Flåklypa Tidende nr.8

1988 Lykkelig er den... (humor)

1989 Reodor Felgens og min egen loggmuk (intervju/humor)

1990 I lys av månen (utvalgte historier

1990 Slipp ham inn! (erindringer)

1991 Gurin med reverompa (barnebok)

1992 Emanuel Desperados (humor)

1994 Takk for en dag (dagbok)

1994 Med Melvind til OL (humor)

1995 En liten og en små (humor)

1997 Hallstein Bronskimlet d.a.y. (humor)

1998 Solan, Ludvig og Gurin med reverompa (av Vibeke Idsøe, boken om filmen)

1999 Ludvigs jul (fortellinger)

2000 Solans fest

 

2000 Solans fest

 

Utmerkelser

1988 Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden

1999 Brages ærespris