Hopp til innhold

Barnebok-app vekker reaksjoner i USA

– Voldelig, skummelt og moralsk forkastelig. Slik karakteriserer amerikanske anmeldere eventyret om «Askeladden som kappåt med trollet». – Morsomt at det vekker reaksjoner, sier norsk forlegger.

Askeladden som kappåt med trollet

– Jeg synes trollets utseende var skummelt og virkelig avskyelig. Det ville ha skremt meg ut av skogen, skriver bloggeren The Iphone Mom, en av flere amerikanske bloggere som reagerer på eventyret om Askeladden som kappåt med trollet.

Foto: Propell

En anmelder i Smart Apps for Kids mener norske, flere hundre år gamle folkeeventyr tåler overgangen til moderne tid svært dårlig.

– Folk synes tydeligvis det var en god idé å skremme vannet av små barn, skriver anmelderen om den digitale versjonen av «Askeladden som kappåt med trollet», på engelsk «Ashlad and the Hungry Troll».

– Jeg vil at barna mine skal lese historier om ærlighet, kjærlighet og respekt, og at hardt arbeid gir resultater. Eller hvordan man skal takle en bølle. Jeg er ikke interessert i å la dem lese en historie hvor et slemt troll blir lurt til å kutte et hull i magen sin, mener anmelderen.

Barneapp-bloggeren ender opp med å gi barneboka én av fem stjerner.

– Med all respekt til norske tradisjoner; jeg kan ikke anbefale folk å kjøpe denne appen.

– Morsomt med reaksjoner

Per Harald Borgen

Forlegger Per Harald Borgen i forlaget Propell.

Foto: Privat

Forlegger Per Harald Borgen tar kritikken med godt humør.

– Jeg så ikke dette komme, men synes det er morsomt at den i det minste vekker reaksjoner, sier Borgen.

En annen amerikaner som blogger på Iphone App World , skriver om Askeladden-appen, som finnes både på App Store og på Android Market, at det er «den skumleste, mest voldelige barneboken jeg har lest i hele mitt liv».

– Jeg er sikker på at boken kommer til å gi sønnen min mareritt. For å konkludere: fortellingen er brutal, voldelig og moralsk feil, siden målgruppen er barn, mener anmelderen.

Distanse til stoffet

Fra Askeladden som kappåt med trollet

Fra barnebok-appen «Askeladden som kappåt med trollet».

Foto: Propell

Per Harald Borgen tror norske lesere har hørt eventyret om Askeladden mange ganger, og derfor håndterer den voldelige utgangen på historien bedre.

– Vi har ikke fått liknende klager fra norske forbrukere. Jeg tror at nordmenn kjenner godt til disse eventyene, og at de klarer å ha en viss distanse til stoffet siden de får dem inn med morsmelken, mener han.

Borgen forteller imidlertid at reaksjonene fra våre amerikanske venner ikke har vært bare negative.

– Den største avisen for norsk-amerikanske, Norwegian American Weekly, var veldig engasjerte, og skrev gode ord om appen, sier Borgen og legger til:

– Forhåpentligvis er det noen med norsk herkomst som synes det er hyggelig å vise barna sine litt av sin egen kulturarv.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober