Hopp til innhold

Asbjørn Rydland fikk Uprisen

Lillehammer (NRK): Den tjukkeste nominerte boken, som attpåtil er skrevet på nynorsk, stod igjen som ungdommenes favoritt da Uprisen skulle deles ut.

Asbjørn Rydland

Asbjørn Rydland var veldig stolt over å motta Uprisen.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Jubelen i salen var stor da Asbjørn Rydlands «Galderstjerna» ble kåret til vinner av Uprisen under dagens U-show på Norsk Litteraturfestival.

Galderstjerna

«Galderstjerna» fikk Uprisen 2017.

– Boken er den lengste av de nominerte, og den er på nynorsk, men det viste seg å ikke være noe problem, sa juryens to representanter Lane Omed Kader og Madhu Vatn til publikum.

De understreket at forfatteren hadde forstått hvordan ungdommer er og oppfører seg.

– Vi kjenner oss igjen i boken. Mange av oss levde seg inn i personene. Det var akkurat som om karakterene var tatt ut av virkeligheten, sa de.

Prisvinneren viste stor takknemlighet for at ungdommenes valg falt på hans bok.

– Uprisen er en veldig viktig pris. Jeg er utrolig stolt over å få den, sa han fra scenen.

Lane Omed Kader og Madhu Vatn

Lane Omed Kader (til venstre) og Madhu Vatn fikk æren av å dele ut Uprisen til Asbjørn Rydland.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Måtte overtale elever til å lese boken

NRKs journalist hadde gleden av å være til stede på jurymøtet da avgjørelsen ble tatt før selve utdelingen. Der fikk han se ni gutter og fem jenter som virket langt mer interessert i romanene de hadde lest enn brusflaskene og pizzaen som stod på bordet.

Etter tre timer med intense diskusjoner, ble det til slutt klart at «Galderstjerna» var boken de likte best.

Jurymedlem Lane Omed Kader var veldig fornøyd med valget.

– Da klassen min fikk den tilsendt, var det nesten ingen som orket å begynne på den fordi den var skrevet på nynorsk. Men jeg leste boken likevel, og skjønte at dette var noe mange kom til å like. Flere ble hektet etter at jeg anbefalte den, sa hun.

Upris-juryen

Etter tre timer med intense diskusjoner, klarte juryen til slutt å bestemme seg for årets vinner av Uprisen.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Skriv om dop og nakenbilder

Etter å ha lest en drøss med ungdomsbøker det siste året, var jurymedlemmene klare på hva de gjerne skulle sett mer av i litteraturen.

– Forfatterne burde skrive mer om dop og nakenbilder, men på en annen måte enn det de fleste av dem gjør nå. Jeg skjønner ikke hvorfor det alltid skal ende godt. Det er ikke realistisk, sa Madhu Vatn.

Det var Lane Omed Kader helt enig i.

– Virkeligheten har ikke alltid en «happy ending», så det er helt unødvendig at ungdomsbøkene alltid skal ende godt, sa hun.

  • Beskrivelse av vinnerboka (fra Samlaget):

Første bok i spennande fantasyserie om dataspelaren Eirik

Etter at Eirik og mora held på å køyre på ein sølvrev på veg heim til det nye huset sitt, står merkelege hendingar i kø: Ein framand mann slår Eirik i svime, og han vaknar opp med eit mystisk runesymbol på brystet. Korleis har dette skjedd, og kvifor finn Eirik det same symbolet i dataspelet han og kompisen Khalid speler?

Vegandi-serien er eit medrivande univers med gudar, magi, dataspel og parallelle dimensjonar. I denne første boka blir Eirik kasta ut i ei verd som er mykje større, farlegare og meir forvirrande enn han aner, og han blir sett på harde prøvar både i si eiga verd og parallellverda dataspelet fører han inn i.

  • Anbefalt videre lesning:

Anbefalt litteratur

NRK Bok så nærmere på ungdomslitteraturen under årets Ungdomsbok-uke.

NRK Bok anbefaler ungdomsbøker. Man finner både latter, tungt alvor og store doser fantasi i vårens ungdomsbøker. Les saken og anbefalingene

Mannen som elsket Yngve

Jarle Klepp (til venstre), her fra filmatiseringen av «Mannen som elsket Yngve», kunne finne på å si både «pikk» og «pule». Det førte til at noen norsklærere boikottet boken.

Foto: Motlys/Sandrew Metronome Norge

«Hør på dette forferdelige språket» Da norsklæreren min slaktet Jarle Klepps vokabular, skjedde det noe med leselysten. Les saken og få anbefalt voksenbøker som like gjerne kan leses av ungdom.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober