Tror scrapbooking kan bli ny papir-trend

Papir blir mer og mer populært, skal vi tro designerduoen Arne & Carlos. De to har allerede gjort strikking trendy. Som designere leter de stadig etter mot-trender, og nå tror de papir gir oss noe jordnært og blir en motvekt til det digitale.

Arne og Carlos

Klipp og liming av strikkemønster-utkast og billetter fra reiser i sitt kreative arbeid gjennom mange år, har blitt til utklippsbøker. Det er verdifullt å ta vare på sin private historie som et supplement til digitale plattformer, synes designerne.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Arne Nerjordet

– Papir-bøker er kanskje en mot-trend til at bøker og bokhyller for noen år siden skulle ut, tenker Arne Nerjordet.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Fargeleggingsbøker er blitt et fenomen. Klassisk Art Journaling, eller visuelle kunstdagbøker, er allerede en stor trend utenlands.

Carlos Zachrison og Arne Nerjordet tror nordmenn er klar for å ta fram saks og papir igjen. I «Boka du lager selv» viser de forskjellige teknikker og viser hva du kan fylle en slik personlig scrabook med. Allerede før boken kom ut på norsk, var den solgt til utlandet.

Arne og Carlos

– Vi hadde veldig lyst til å ikke lage en strikkebok, og nå syntes vi tiden var inne for en bok om papir, sier Carlos Zachrison.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Det kan kanskje bli like stort som sying av klær, men det er ikke sikkert det blir like stort som strikking, sier Arne Zachrison.

Kan lett bli historieløs

For fem år siden begynte de å legge merke til at det var fryktelig mange som satt med iPader og leste.

– Det er noe med at når du ser at noe er i ferd med å skje, så vet du også at det vil komme en mottrend. Det at folk vil lage sin egen bok og lese en bok, er en mottrend til at bøker skulle ut. Det skjer bestandig en reaksjon på den tiden du lever i, sier Arne Nerjordet.

Arne og Carlos

Vaskerisedler som Arne og Carlos har tatt vare på, er blant de private minnene som de limer inn i sine egne utklippsbøker. Begge er opptatt av å bevare minner. Det er ingen grenser for hva som tar seg pent ut i en bok, mener de to, som selv sparer på alt fra innpakningspapir til papirfakturaer.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Flere gamle tradisjoner er i ferd med å løftes fram igjen. Blant høstens bokutgivelser finnes flere bøker om sying og strikking.

Boka du lager selv

«Boka du lager selv» viser de hvordan du bevarer personlige minner og syr sammen til ferdig bok, med ting du allerede har samlet opp i huset. Art Journaling tar steget videre og meningen er å gjøre utklippsbøkene så vakre som mulig ved hjelp av fantasien og enkle teknikker

– Gamle håndverk, som bokbinding, blir interessant igjen i det dette er i ferd med å forsvinne, legger vi merke til. Vi tar tak i denne tradisjonen, så den ikke forsvinner, sier Carlos Zachrison.

– Vi har dradd Art Journaling enda lenger ved at vi gjør alt selv, hele bokinnbindingen, skyter Arne Nerjordet inn.

Designerne tror Art Journaling er en reaksjon på at ingenting er privat lenger. Vi har vent oss til å legge alt på Instagram, Snapchat eller Facebook.

– Meningen er at du skal ha ditt eget lille univers som du ikke deler med noen, sier Arne Nerjordet.

Arne og Carlos utklippsbok

– Du kan ikke bla på samme måte når du er på Instagram, sier Carlos Zachrison, om en av sine egne utklippsbøker fra noen år tilbake i designer-karrieren.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Gir avspenning

Mindfulnessforsker i Mindful Living, Viggo Johansen, tror papirbøker der folk fargelegger, klipper og limer selv, hjelper mot stress.

– Ja, jeg tror denne formen for aktiviteter er stressreduserende. I likhet med alle andre aktiviteter hvor vi blir tvunget til å holde oppmerksomheten på noe som er enkelt og fritt for sammenligning og prestasjon.

Viggo Johansen

– Mest sannsynlig vil de som kobler av på denne måten gjøre det fordi de liker det, noe som aktiverer positive følelser. Positive følelser er i seg selv stressreduserende, sier Viggo Johansen.

Foto: Mindfulliving

Johansen mener at positive følelser som aktiviteten gir, reduserer stress. Samtidig er dette så enkelt at til sammen gir det nervesystemet vårt restitusjon. Fargebøker, strikking eller bare en tur i marka, har samme funksjon