Hopp til innhold
Anmeldelse

Mørk krimeleganse fra Louisiana

James Lee Burke har skrevet sin 21. roman om Dave Robicheaux – kanskje er «Robicheaux» hans beste noen gang.

James Lee Burke

Politimannen Dave Robicheaux er tilbake «i en lysende romanperle», skriver Leif Ekle.

Foto: Brad Kemp / AP

Dave Robicheaux er politimann i Louisiana. Han er en gammeltestamentlig moralist, et godt og dypt reflektert menneske, plaget alkoholiker med aggressive trekk. Han Alafairs adoptivfar og usvikelig venn av villmannen Clete Purcell. Med dette er vi ikke engang nær å fange nyansene i romankarakteren med den hvite flekken i håret. Tilbake er han uansett, i en lysende romanperle, ganske enkelt kalt «Robicheaux».

Black out i kompleks handling

Da «The Neon Rain», den første romanen om Dave Robicheaux, kom ut i 1987, var James Lee Burke allerede en etablert størrelse i amerikansk litteratur. Vietnam-veteranen og politimannen Dave Robicheaux var fremdeles ung og patruljerte gatene i New Orleans sammen med den nesten like plagede Clete Purcell. Tre tiår og 20 romaner senere er så vel forfatter som protagonist eldre. James Lee Burke fylte 81 i desember. Robicheauxs alder har jeg aldri fått orden på, men tiden går ubønnhørlig, også i hans liv. De dødes plass i hans eget og menneskenes liv er noe Dave reflekterer stadig mer over.

Om mulig er handlingen enda mer kompleks enn det vi er vant til fra James Lee Burke på hans beste. Robicheaux er blitt enkemann for tredje gang. Molly, en gang i livet nonne, er drept i en påkjørsel, skyldspørsmålet er uavklart. Dave sprekker, drikker den børsten han ikke tåler, havner i en brutal black out. Dagen etter er konas drapsmann død. Dave kan ikke utelukke at han selv har slått mannen i hjel. Bit for bit introduseres en feiret forfatter og kona hans, en korrupt politikollega og ikke minst; en glattslikket sørstatsgentleman på vei inn i politikken. Voldtekt, drap, historisk skyld og skam, menneske- og kvinneforakt, moral. Det er der alt sammen.

Rett og urett

Det er karakteristisk at to historiske forbrytelser ligger i fortellingens bakgrunn: En uoppklart serie drap på unge kvinner i Jefferson Davis Parish, også bearbeidet i en annen Robicheaux-bok, og bombingen av en indiansk landsby i Latin-Amerika i 1956. Slik kobler James Lee Burke enda en gang romanens handling til virkelighetens lemfeldige omgang med menneskeverd, rett og urett.

James Lee Burke har mer enn én gang, krast og subtilt på samme tid, tatt for seg og filleristet begivenheter i samtiden og maktens svik overfor de menneskene som må ta støyten. Den lokale aristokraten og rikmannen Jimmy Nightingale, hans forvandling til demagog og politiker på vei mot det amerikanske senatet er et slikt tilfelle – en tennerskjærende kommentar til mannen med det lange slipset og følgene av et samfunn som splittes i to.

Passer for deg som:

  • leser krim som skjønnlitteratur
  • er interessert i menneskenes muligheter og begrensninger
  • har møtt Dave Robicheaux før eller vil gjøre et nytt bekjentskap

Flere anmeldelser fra NRK

Brudekjolen - omslag

Den franske forfatteren Pierre Lemaitres spenningsroman «Brudekjolen» er velskrevet og tetter seg såpass til mot slutten at vi tilgir en litt langdryg innledning. Les anmeldelsen

Forside Kvinnen i vinduet

Amerikaneren A.J. Finn har lagt gullegget med sin debutroman «Kvinnen i vinduet»: En spennende, velskrevet, men glattpolert krim, skapt for filmatisering og de store pengene. Les anmeldelsen

Med blodig forsett - forside

«Med blodig forsett» er en historisk kriminalroman som blander skotske leilendingers harde kår med samtidens gryende interesse for nye, psykologiske etterforskningsmetoder. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober