Hopp til innhold

Solid krigshistorisk krim

Hvis det først skal skrives kriminalromaner i noen særlig grad, bør Kjell Ola Dahl være en av dem som gjør det. Han er velkommen tilbake i krimhyllene med «Kureren».

Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl er tilbake med ny krim. En relevant og upåklagelig spenningshistorie, mener NRKs anmelder.

Foto: Rolf M. Aagaard / Gyldendal

Kjell Ola Dahls romaner om politikollegene Frølich og Gunnarstanda var på sitt beste høyst lesverdige bidrag til politiromansjangeren. Jeg var blant de mange som beklaget at akkurat Dahl valgte å legge krimlitteraturen på hylla. At han nå har ombestemt seg, er desto mer gledelig.

Vi får ingen fortsettelse på den hederskronte serien, riktignok, men et helt nytt, frittstående prosjekt – en drapsgåte fra krigsårene som finner sin konklusjon og løsning i 1967 – med for- og etterspill lagt til våre dager.

Historisk krim - ikke lett

Den historisk plasserte kriminalromanen er ingen lettskrevet variant. Disse bøkene mangler ofte en egen begrunnelse, får lett et ufrivillig arkaisk preg, eller en masete tidskoloritt tres ned over leserens hode. Ikke slik med Kjell Ola Dahls bok. Noe som heller ikke er helt overraskende – flere av de bøkene han har gitt fra seg siden forrige krim, har nettopp beveget seg fint i et landskap som til dels er historisk – og i endring.

Her, i «Kureren», løper fortellingen uanstrengt mellom ulike tidsplan og er akkurat så detaljert i bildebruk og beskrivelser at leseren oppfatter nyansene og dras inn i teksten.

Krigens premisser

Kureren av Kjell Ola Dahl

«Kureren» handler om en drapsgåte fra krigsårene, og fortellingen løper uanstrengt mellom forskjellige tidsplan. (Gyldendal, 2015)

I sentrum for historien står to nære venninner, begge unge voksne i 1942. Den ene, Ester, er jødisk og må rømme til Sverige etter at faren blir arrestert og hun selv er nær ved å bli tatt for distribusjon av illegale aviser. En angiver har vært på ferde. Den andre, Åse, har en liten datter – med en motstandsmann på den såkalte skauen: Gerhard. En kveld får Åse besøk av en gammel venn fra hjembygda.

Like etter blir hun funnet død, myndighetene er ikke interessert i årsaken – tilfreds med at de kan legge skylda for mordet på terroristen Gerhard. Men; det finnes også en gjenstand, et gedigent smykke, som følger denne historien – i det det dukker opp og er til salgs, i vår tid. Åses datter Turid kjenner det igjen - det VAR en gang det eneste minnet hun hadde om sin mor.

Logisk og troverdig

Handlingen foregår i hovedsak på to tidsplan – under andre verdenskrig og, som nevnt, i 1967, da aktørene fra den gang bringes sammen igjen og løsningen på den gamle mordgåten skal finnes. En løsning som er like elegant og på sitt vis troverdig og logisk som boka er velskrevet.

Boka gir tette bilder av okkupasjonens Oslo, men også 60-tallets, av flyktningmiljøet i Sverige og av en krigens moralkodeks som kan være seiglivet når det hele skal være over.

Hevn er et gammelt og velprøvd tema i krim- og spenningslitteraturen. I «Kureren» finner gjengjeldelsen sin vei på flere vis – på vegne av flere, så å si – mens forfatteren navigerer presist mellom de mulighetene teksten åpner opp for.

Saklig og godt

Språklig er inntrykket nesten påfallende saklig og ikke-blomstrende. Etterhvert blir dette ei av bokas sterke sider, og vel tilpasset innholdet. Framdrift og spenningsoppbygging er helt upåklagelig. Det også.

Viktigst er det allikevel at denne spenningsfortellingen fra en ikke alt for fjern, men annerledes fortid oppleves relevant – også i vår tid. Kjell Ola Dahl er velkommen tilbake i krimhyllene.