Anmeldelse

Relevant og spennende for ungdom

– Gjennom historien til Elin får vi lese om kjærlighet, manipulering, venner, familie, svik og moderne teknologi. Det er aktuelle temaer og da er det kjekt å lese, mener NRKs unge kritiker. Helene Uris kontroversielle ungdomsroman om vold i et ungt forhold er anmeldt av en som er like gammel som hovedpersonen.

Helene Uri

Helene Uri klarer å bygge opp en stemning som gjør at du bare må lese neste side for å vite hva som skjer, skriver vår unge bokanmelder.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Vår unge anmelder av denne ungdomsromanen er Hedda Nordbø Mong, elev i 2. klasse på videregående skole og fra Egersund.

I boken «Fordi jeg elsker deg» av Helene Uri får du innblikk i livet til en jente, Elin. Hun går på videregående skole og dette er historie om hennes første kjærlighet og hennes forelskelse i Fredrik. Hvordan kjærligheten lurte, sviktet og skadet henne.

Det kunne ikke vært bedre

Det hele startet ved en tilfeldighet. Elin mistet mobilen på vei inn i butikken sammen med bestevennen, Fredrik fikk det med seg og ventet utenfor for å levere mobilen tilbake og forførte henne med sitt store smil. Hun ble forelsket. Han ba henne med ut på kaffe som takk for at skjebnen brakte dem sammen. Allerede etter to dager hadde de møttes og tilbrakt mange timer sammen på kaféen.

Det tok bare tre dager før de ble kjærester. Aldri hadde Elin vært lykkeligere. Han var den perfekte. Til og med mammaen ble forelsket i Fredrik. Det kunne ikke vært bedre.

Han slo henne første gang etter skoleballet

Fordi jeg elsker deg av Helene Uri

Helene Uris nye roman handler om Elin som går på videregående og hennes første kjærlighet.

Midt oppi dette perfekte begynte Elin å få tekstmeldinger fra en som het Bjørn. En som Fredrik hadde advart om, en han mente var farlig. Men ting stemte ikke helt, hun hadde tatt kontakt med Bjørn på Facebook og han påsto at det ikke var ham.

Fredrik slo henne første gang etter skoleballet. Han lovet henne at det aldri skulle skje igjen. Men etter hvert som tiden gikk ble Elin slått oftere. Hun hadde blåmerket på kroppen, det var ømt og vondt. Men hun ble lurt av kjærestens tårer, dårlige samvittighet og sin egen kjærlighet hver gang.

De fleste ungdommer kan kjenne seg igjen

Jeg likte boken veldig godt. Den relaterer til mitt liv som ungdom, og for ungdom ellers. Det er dratt inn relevante temaer som jeg kjenner meg igjen i, og som jeg tror de fleste ungdommer kan kjenne seg igjen i. Gjennom historien til Elin får vi lese om kjærlighet, manipulering, venner, familie, svik, moderne teknologi og forelskelse.

I boken skriver Helene Uri om Elins forelskelse i Fredrik. Dette er en følelse som jeg kjenner godt selv, det er lett å forstå lykkerusen til Elin. Samtidig som problemstillinger med venner og familie dras frem, noe som mange opplever og kan kjenne seg igjen i.

Hvor mye du bør prioritere vennene dine, og din egen bestevenn, når du helst vil være med kjæresten din? Hvilke konsekvenser det kan få? Samtidig som moren til Elin jobber overtid og nattevakter og ellers er vekke store deler av dagen. Dette er et problem som mange ungdommer opplever i sin hverdag, at foreldrene må jobbe mye for å kunne passe på familien økonomisk.

Oppslukende roman

Det som gjorde boken spesielt interessant var temaene svik, manipulering og moderne teknologi. I dagens samfunn er det mulig å gjøre mange ting for å lure folk gjennom sosiale medier og moderne mobiltelefoner. Dette er noe spesielt jenter blir utsatt for, de blir lurt gjennom Facebook og meldinger fordi de tror de vet hvem de snakker med, men bak skjermen er det noen andre. Dette var noe Fredrik klarte å oppnå gjennom å få Elin til å tro at det var Bjørn som sendte meldinger til henne.

Helene Uri har brukt relevante situasjoner som gjør det lett for meg å forstå og kjenne meg igjen, det gjorde meg helt oppslukt i boken.

Samtidig har forfatteren klart å bygge opp enn stemning med å først skrive i nåtid, hvor Elin tydelig er skadet da hun ruller inn på kontoret til Berit. Hva har skjedd med henne? Når Elin forteller sin historie er jeg nødt til å finne ut hvem og hva som har skadet henne. Meldingene til Bjørn bygger også opp stemning. Når dukker det opp en ny melding fra Bjørn?

Ikke troverdig at alt skjer på så kort tid

Boken er troverdig fordi forfatteren forteller om gleder og problemstillinger i dagens samfunn og for ungdommer spesielt. Dette er en bok vi som er unge kan kjenne oss igjen i. Historien til Elin er noe som kunne ha skjedd i virkeligheten, og som har skjedd.

Mindre troverdig er det at alt skjer på så kort tid, ting som gjerne bygger seg på flere måneder i virkeligheten tar bare et par dager i boken. Som når Elin møtes Fredrik på en fredag og blir sammen med han på mandagen, tre dager etter at de møttes. Dette er noe som ikke skjer så ofte i virkeligheten for oss som går på videregående, det kan ta flere uker, om så måneder.

Kjekt å lese fordi boken er relevant

Det går an å lære mye av å lese bare denne boken, den kan gi oss forståelse og innsikt i hvordan det er å stole på en person som utgir seg for å være en annen enn den han egentlig er.

Helene Uni klarer å bygge opp en stemning gjennom hele boken som gjør at du bare lese neste side for å vite hva som skjer. Det er også et enkelt ordforråd i «Fordi jeg elsker deg», som gjør at den er lett å lese.

Jeg har allerede anbefalt denne boken til andre. Det er bra å lese bøker, og når det kommer en bok som er relevant for våre liv og problemer, er det kjekkere å lese.