Uutholdelig smerte fra Sør-Korea

ANMELDELSE: Sørkoreanske Han Kang setter ord på overgrep som nesten er for vonde til å uttales. Hun gjør det med stø hånd, varmt hjerte og full litterær kontroll.

Forfatterportrett

Brutalt: Sørkoreanske Han Kang skildrer myndighetenes overgrep mot egen befolkning under demokrati-opprøret i 1980. Mange hundre – kanskje tusen – sivile ble massakrert av hæren.

Foto: Park Jaehong / Pax forlag

FORFATTER: Han Kang (Oversatt av Vivian Evelina Øverås)
TITTEL: «Levende og døde»
FORLAG: Pax

Hvordan skildre hendelser fra virkeligheten som er for grusomme til å omtales? Hvordan skrive skjønnlitteratur etter holocaust, som den ungarske nobelprisvinneren Imre Kertész formulerte det gjennom mange innstendige forsøk?

Demonstrerte for demokrati

Sør-koreanske Han Kang skriver om studentopprøret i hjemlandet våren 1980. Unge studenter og arbeidere som hevet røsten mot et stadig mer autoritært styre, ble meiet ned av hæren i byen Gwangju sør i landet. Noen ble skutt direkte, noen slått i hjel eller skåret opp med bajonett, mange fengslet og utsatt for tortur. Gjennom ulike fortellinger, holdt i du-form, kommer en håndfull unge mennesker til orde. Til slutt forfatteren selv, som i en epilog forteller om bakgrunnen for at hun måtte skrive denne historien.

Den første vi møter er fjorten år gamle Dong-ho. Han leter etter sin beste venn blant de døde. Han finner ham ikke. I stedet blir fjortenåringen nærmest tilfeldig dratt inn som frivillig i arbeidet med å sortere de døde kroppene etter massakren. I skolens gymsal ligger åttitre lik, noen identifiserbare, andre ikke. Dong-ho skriver ned faktaene som det går an å registrere før kroppene går i oppløsning. Kanskje kan hans innsats hjelpe familiemedlemmer til å finne igjen sine døde?

Å beskrive det ubeskrivelige

Bokomslag

Originalt: Han Kang gir stemme til både levende og døde i sin første roman på norsk. Boken er oversatt av Vivian Evelina Øverås og gis ut av Pax forlag.

Jeg får assosiasjoner til tsunamikatastrofen i julen 2004. Bildene av døde mennesker liggende i lange rekker har satt seg fast. Her er det en fjorten år gammel gutt som tar på seg det uutholdelige arbeidet med å holde vakt over levningene til andre unge mennesker.

Men volden er ikke over. Hæren kommer tilbake. Hvem gjør det fornuftige og løper hjem, hvem blir tilbake og møter overmakten?

Han Kang stiller spørsmål om hvorvidt grotesk voldsutøvelse er en medfødt menneskelig egenskap. Hun setter overgrepene opp mot samhold og mot. Nærmest i en parentes beskriver hun rekken av sivile som ville gi blod da det trengtes som mest. Slangen av mennesker strakte seg langt nedover gaten utenfor sykehuset, og det i timene da hæren nok en gang gikk til angrep.

Talende titler

«Human acts» er den engelske tittelen på romanen. Den beskriver godt Han Kangs forsøk på å forstå hva et menneske er i stand til, av godt og av vondt. «Levende og døde» er den norske tittelen. Den er også dekkende, for i denne stillfarende fortellingen er det ikke bare de levende som får sagt sitt. Den sørkoreanske tittelen lyder, så vidt jeg har funnet ut, «Gutten kommer». Og det gjør han.

Gjennom Han Kangs ord trer guttungen, som har vært død i 37 år, frem og blir levende.

Vitnesbyrd

Fortellingene i «Levende og døde» spenner fra 1980 til 2013, da forfatteren selv tar ordet. Kang bodde i Gwangju til hun var ni år gammel, da flyttet familien til Seoul. Dermed slapp de unna massakren, men rammes, som så mange andre, av en ubegrunnet men svært menneskelig skamfølelse over å ha overlevd.

Med denne boken gir hun et vitnesbyrd om hendelsene for mer enn 30 år siden. Gjennom enkeltskjebner tegnes et større bilde. Han Kang filosoferer over hva en nasjon er for noe, når nasjonen kan gå til angrep på sine egne. Hun diskuterer vold, sensur og forfølgelse. Hun lar seg løfte av menneskenes mot og verdighet, egenskaper som viser seg nettopp når medmennesker har mistet sin menneskelighet.

Et historisk dokument

Språket er bilderikt uten å bli forblommet. Stilen er nøktern, uten at Kang forminsker eller går utenom det vanskelige. «Levende og døde» er blitt et dyptloddende, flerstemmig og ja, hjerteskjærende dokument over en flik av Sør-Koreas dystreste historie.

  • Flere anmeldelser fra NRK

 «George Grosz. Berlin-New York»av Lars Fiske
Dette livet eller det neste
UltiMatum