Hopp til innhold

En kjærlighetsroman å elske

Ingrid Ovedie Volden får tårene til å trille med ungdomsromanen «Hjertet er en knyttneve». Dette er litteratur som slår.

Ung kvinne med lilla kåpe, portrett

IMPONERER: Ingrid Ovedie Volden har skrevet en av høstens beste ungdomsbøker.

Foto: Oddbjørn Steffensen / Aschehoug forlag

Ja, hjertet kan være en knyttneve. Hjertet er jo en muskel. Hjertet er også sjelens øye, skal vi tro Antoine de St.Exupérys «Den lille prinsen». I denne fint utporsjonerte kjærlighetshistorien klarer Ingrid Ovedie Volden å aktivere både følelser og intellekt. At ungdomsromanen bare er forfatterens andre bok, er imponerende. Volden viser seg som en byggmester med kontroll på både enkeltrom og hele huset.

Hva handler det om?

Oliver og Aline går i samme klasse på skolen. Hun er nyinnflyttet og har bestemt seg for ikke å snakke med noen. Hvis hun er mistilpasset et helt år, kan det jo hende foreldrene bestemmer seg for at de skal flytte hjem igjen? Oliver er en av de hippe gutta i klassen. Akkurat nå er han ikke på sitt optimale: Moren har forelsket seg i en ny fyr. Samtidig som hun flytter ut, får faren hjerteinfarkt. Eller kan det være det sjeldne Broken Heart Syndrome?

Allerede fra første setning tar teksten tak i deg:

En fyr som ikke er faren min, står og venter på mamma utafor blokka vår.

Ingrid Ovedie Volden: "Hjertet er en knyttneve"

Hvordan går det?

Bokomslag

Det blir både vondt og vakkert når Ingrid Ovedie Volden skriver om gryende og døende kjærlighet.

Den observante leser vil vel mistenke at Oliver og Aline skal bli kjærester. De har hver sine kapitler i boken, der de er hver sin jeg-forteller. Veien frem er kronglete, som seg hør og bør i en kjærlighetsroman. Men vil det virkelig bli dem?

Ingrid Ovedie Volden er en smart forfatter. Gjennom et skoleprosjekt skal elevene velge seg hvert sitt organ de skal beskrive for klassen. Dermed kan hjertet, eller for eksempel øyet, diskuteres medisinsk, litterært eller idéhistorisk. Musikk er også en plausibel inngang - hvor mange popsanger handler ikke om hjertet?

Alines far er dessuten musiker, han møtte av alle ting Alines mor da han var diskjockey på døvedisko!

Ingrid Ovedie Volden benytter sjansen til å diskutere temaer som flerspråklighet (Alines mor er døv, og Aline snakker tegnspråk), annerledeshet (Aline har et fødselsmerke i ansiktet), utenforskap (Aline kommer ny i klassen og vil holde avstand). Dette er bare et fåtall av de eksistensielle temaene Volden turnerer med stø hånd i romanen.

Fungerer det?

Ja!

«Hjertet er en knyttneve» er en velkomponert ungdomsroman som snedig smører både hjerte og hjerne. Romanen er intelligent utformet, og den er original, til tross for sitt evige, tilbakevendende tema.

Passer for deg som:

  • Går på ungdomsskolen
  • Er eller håper å bli forelsket
  • Trenger støtte til å ta egne valg

Flere anmeldelser fra NRK:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter