NRK Meny
Normal

Vanskelig å bli voksen

ANMELDELSE: Det blir aldri likegyldig når Meg Rosoff skriver. Hun behandler store temaer som identitet, kjærlighet og svik.

Forfatterportrett

ALMA-vinner: Meg Rosoff vant verdens største barne- og ungdomslitteraturpris i fjor for sitt samlede forfatterskap.

Foto: Joan Goldsmith

TITTEL: Det jeg vet om deg (oversatt av Heidi Sævareid)

FORFATTER: Meg Rosoff

FORLAG: Cappelen Damm

Også de voksne kan svikte sine nærmeste. Også foreldre kan rote det skikkelig til for seg. Det er innsikten 12 år gamle Mila får i løpet av en annerledes påskeferie, på jakt etter en mann som er forsvunnet.

Sensitiv 12-åring

Mila bor i London med foreldrene sine. Denne påsken skal hun og faren besøke farens gamle bestevenn i New York. Men dagen før de skal reise, ringer vennens kone og sier at han, Matthew, er forsvunnet. Hvor er han blitt av? Kan han ha vært utsatt for en ulykke?

Mila og faren bestemmer seg for å dra, uansett, for kanskje å kunne hjelpe til med å finne Matthew.

Mila er en oppvakt 12-åring, som dessuten er det prinsessen ville kalt sensitiv. Hun kan tolke stemningen straks hun kommer inn i et rom, se på folk før de vet det selv, om de er gravide eller har kjærlighetssorg. Det er ikke noe overnaturlig i dette. Hun har bare en godt utviklet evne til å se andre mennesker og sette seg i deres sted.

Det vanskelige livet

Bokomslag, ung jente i bil

Det handler om å bli voksen. Og det handler om å få forestillingene sine knust. Reality-check, er det det det heter?

Foto: Cappelen Damm

Å sette seg inn i Matthew blir ikke så lett. Hvorfor har han dratt sin vei, når han har en nydelig og fortrolig ettåring hjemme? Hunden har han også forlatt. Kona, derimot, virker sur og tverr. Kanskje ikke så rart han ville vekk fra henne?

Romanen blir en jakt på Matthew, og en jakt på sannheten. Meg Rosoff klarer å holde spenningen gjennom hele boken uten å ta dramatiske klisjeer i bruk. Hverdagen kan være vanskelig nok. I løpet av denne påskeferien lærer Mila at livet ikke blir lettere selv om man logisk sett burde blitt klokere med alderen. Ethvert menneske kan gjøre tabber, prøve å rette dem opp igjen, eller velge feil løsning. Går det noen gang så langt at det beste er å gjøre slutt på det hele?

«Det jeg vet om deg» er en eksistensiell ungdomsroman. Den skiller seg fra andre bøker i genren der ungdommene ofte står uten de voksne og må finne ut av verden på egen hånd. Her er det like mye de voksne det dreier seg om. Mila er observatør.

Det er for øvrig Mila som forteller. Hun er veslevoksen, men ikke uten selvironi. Slik tenker hun om det å bli voksen.

Jeg lurer på når et barn blir en person. Skjer alt på én gang, eller langsomt, trinn for trinn? Finnes det en alder, en uke, et øyeblikk, hvor alle universets hemmeligheter blir avslørt og voksenheten senker seg som en sky fra himmelen og endrer hjernen for alltid? Vil barne-meg bare fordufte en dag og aldri komme tilbake?

Mila / Det jeg vet om deg (s. 142)

Vond erkjennelse

Å erfare at verden er kompleks, at det ikke bare er å bestemme seg for å elske noen og så holde fast på det, er en vanskelig innsikt å få for en 12-åring. Mister hun motet på fremtiden? Hun får i alle fall en forberedelse på at livet ikke er enkelt. Romanen har en åpen slutt, selv om den mest ihuga krimleseren vil få sitt sug etter en løsning tilfredsstilt.

Språklig er tonen lett, innimellom humoristisk, til tross for den filosofisk utforskende tematikken. Innimellom kommer det setninger som gir lykke, som for eksempel denne:

Da Catlin og jeg var elleve år, rømte vi endelig hjemmefra. (s. 163) eller denne: Det er høflig voksenprat, og mangler bare den genuine nysgjerrigheten som binder folk sammen. (s. 48).

Meg Rosoff er skarp, analyserende, reflekterende. Som i alle bøkene hennes er det noe som står på spill. Og som i alle bøkene hennes skildrer hun både voksne og barn med en genuin empati.

«Det jeg vet om deg» er Rosoffs sjuende roman for unge lesere. Den er godt oversatt av Heidi Sævareid.

NRK Bok vier all sin oppmerksomhet til ungdomslitteraturen denne uken (2.-7. mai). I denne saken finner du en samling av de mest interessante ungdomsbøkene som er kommet ut i vår, anmeldt av våre litteraturkritikere.