Innsiktsfullt om utenforskap

ANMELDELSE: Britt Karin Larsen skriver rørende om et menneskes leting etter egen familie.

Britt Karin Larsen

Skamfølelse og lengsel etter nærhet. Fosterbarnets leting etter en familie å høre til er tema i Britt Karin Larsens nye roman.

Foto: CappelenDamm

TITTEL: Av lys er du kommet

FORFATTER: Britt Karin Larsen

FORLAG: Cappelen Damm

Britt Karin Larsens psykologiske innsikt gjør henne til en stor forfatter. Hennes poetiske tilnærming til naturen og til liv som er levd, gjør hennes romaner om taterne og småkårsfolk på Finnskogen til enestående litteratur.

Ett liv fremfor de mange

jenteansikt med store øyne. Bokomslag

Om forsiden på Britt Karin Larsens roman "Av lys er du kommet" nærmest tipper over i det sentimentale, blikkfangende som den er, oppleves ikke teksten som banaliserende. Til det skriver Britt Karin Larsen for godt om menneskelivets utfordringer.

Foto: Cappemen Damm

Larsens første frittstående roman på lang tid har fått tittelen «Av lys er du kommet». Dét er en erkjennelse jeg-fortelleren når mot slutten av boken, der hun som 71-åring endelig har funnet familie, etter å ha vokst opp hos fosterforeldre som «en sånn en».

Nå er det ingen rosenrød familiegjenforening som avslutter romanen. Til det er det for mye tap og sorg i spill. Men en mild pust av lykke og tilhørighet siver ut, likevel, slik alltid håpet og mulighetene pulserer gjennom Larsens fortellinger om utenforskap.

Åpner seg mot verden

Forfatteren er gjenkjennelig fra første setning. Hennes språklige styrke er at hun skaper bilder som springer ut av en konkret detalj, gjerne i naturen, og som beskriver en følelse eller et allmennmenneskelig fenomen. Fortellingene hennes er dessuten preget av en åpenhet, kall den gjerne raus, som manifesterer seg i spørsmål. Her er ingen fasit, men en utforsking. Ikke noe bastant valg, men et forsøk.

Sånn åpner «Av lys er du kommet»:

Begynnelsen ligger så langt tilbake at ingen kan se den mer. Som gammelt løv som er blitt til jord ligger den der, forvandlet, og er det kanskje best slik, at vi slipper å gjenkjenne den?

Britt Karin Larsen / Britt karin Larsen: Av lys er du kommet (s.5)

Fosterbarn

Jeg-fortelleren er Anni, en kvinne som har passert de 70. En datter har hun, men det er lenge siden hun skilte lag med barnets far. Anni er vokst opp hos fosterforeldre i en liten østlandsbygd. De var tause folk, ikke overvettes kjærlige, men så hadde de kanskje selv et tap de bar på. Nå vil hun prøve å finne moren sin, som kanskje lever fremdeles, hvis hun bare var ungjenta da hun adopterte bort barnet.

Fortellingen skifter fra barnets opplevelser av en verden som er vond, men også stor og vidunderlig, til den voksne, resignerte kvinnens følelse av å være utenfor og ensom. Skam, skyld og alkoholmisbruk omkranser dette livet, som holdes oppe, gjennom tunge dager, av lengsel.

Stor menneskekunnskap

Heller enn å si så mye om handlingen, vil jeg holde frem noen av Britt Karin Larsens kloke formuleringer. Det er som om hun skulle kommet rett ut av samtalerommet til en omsorgsfull terapeut, når hun skriver:

Hundre fold kan ett eneste lite rugkorn gi, og et menneskeliv, kunne det ikke tatt hundre forskjellige retninger, ganske uavhengig av hvordan det hele begynte?

Britt Karin Larsen / Britt Karin Larsen "Av lys er du kommet" (s.17)

og her:

I dag har jeg lyst til å huske noe annet, for jeg kan selv velge hva jeg vil huske, kan jeg ikke? Jeg kan også plukke ut de minnene jeg bryr meg om, og fargelegge dem.

Britt Karin Larsen / Britt Karin Larsen "Av lys er du kommet" (s.77)

Liten og fin

Livet, som hos Britt Karin Larsens småkårsfolk leves vel så mye i skygge som i sol, skildres fint i denne romanen. Leseren har fått ny innsikt, rett og slett, i hvordan livet kan ta ulike vendinger og hvilke utfordringer et menneskeliv må tåle.

Jeg synes kanskje Larsen gjentar seg selv for mye denne gangen, både i stil og tematikk. Hun skriver jo så godt, ser så klart store og små sammenhenger. Faren for å bli overtydelig er dermed også tilstede. Ikke minst når Annis lengsel får et fysisk uttrykk, i den mytiske "Solsjøen", som hun nærmest programmessig finner frem til til slutt.

«Av lys er du kommet» er en enklere, men ikke desto mindre lesverdig slektning av de tidligere romanene til Britt Karin Larsen, bredt anlagt og mer stillferdig indignert, hadde jeg nærmest sagt, over samfunnets urettferdighet, som de var.

  • Flere anmeldelser fra NRK

Hasj og høykultur

«Hasj og høykultur» av Tobias Nordbø: «Dersom Nordbø skal bli noe mer enn et litterært engangstilfelle, må han ved neste anledning hive inn litt mer smerte i potten.»

Duenes tunnel

Duenes tunnel. Historier fra mitt liv. av John Le Carré: «John Le Carré er 85 år, men prosaen i den selvbiografiske boken «Duenes tunnel» er ikke tynget av alder.»

Bevegelsen. Det andre stedet

«Bevegelsen. Det andre stedet» av John Ajvide Lindqvist: «Det som skremte vannet av meg før, duger i denne boken i beste fall som metafor på et samfunn i forfall.»