- Vi ble forført

Isabel Allendes berømte bok "Åndenes hus" tok pusten fra mange da den kom ut her i landet på åtti-tallet. Siden har mange latt seg forføre av den både vakre og tragiske historien. Forfatteren Pedro Carmona-Alvarez syntes boken var storslagen, men mener at den har tapt seg veldig. Boken er rett og slett ikke så bra likevel, mener han.

Meryl Streep og Jeremy Irons i filmen Åndenes hus

Jeremy Irons og Meryl Streep i filmen Åndenes hus (The House of the spirits) etter Isabel Allendes roman.

Foto: NTB-arkiv/OF film / Scanpix

Hør: Hør: Bok i P2-klassikeren "Åndenes hus"

Mye har forandret seg siden Allende debuterte som forfatter med boken "Åndenes hus" ut i 1982. Har vi latt oss forføre av boken? Noen av de som opp igjennom tidene har latt seg rive med og overbegeistre av denne boken, er slett ikke så begeistret for den når de leser den med nye øyne i dag.

- Syntes det var fantastisk

- Jeg leste den da jeg var 14-15 år, og da åpnet den opp noe voldsomt. Det var som å få nøkkelen til et gigantisk nøkkelhull man kunne kikke gjennom, sier Pedro Carmona-Alvarez til Bok i P2.

Pedro Carmona-Alvarez

Pedro Carmona-Alvarez er prisbelønt forfatter, og mottok i 2005 Sultprisen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Pedro er forfatter og musiker, født i Chile i 1972, og delvis oppvokst i Norge. Med årene har forholdet hans til "Åndenes hus" endret seg.

- Som en såpeopera

- Språket i boken er ikke bra. Isabel Allende er ikke god til å skrive. Det er litt såpeopera-språk. Det som blir presentert som en påstand i boken, blir ikke forklart skikkelig, sier Pedro.

- Ofte er det slik at dårlige forfattere pumper opp språket for å få litt mere ut av det. Et snirklete språk gjør at man tenker at det er veldig flott - akkurat som et band som bruker mye klang, uten at det er så mye innhold, tilføyer han.

Hun strukturerer setningene dårlig, og er lite flink til å gi karakterene dybde, mener Pedro.

- De er som pappfigurer, og er ikke veldig komplekse, sier han.

Livet til de fiktive karakterene i boken er symbol på det chilenske samfunnet. Boken er god fordi den innlemmer politikken og den chilenske historien, mener Pedro.

- Det er bra at historien er lenket opp mot samfunnskritikk, sier han.

Helt magisk

Carolina Maira Johansen

Carolina Maira Johansen opplevde kuppet i Chile og måtte flykte til Colombia. Senere flyttet hun til Norge, og jobber i Østlandssendingen.

Foto: NRK

Det ble for mye magi for Carolina Maira Johansen, da hun som ung jente leste boken på 80-tallet, men nå synes hun magi passer bedre inn i virkeligheten siden det skrives så mye om magi for tiden.

- Jeg reagerte egentlig allerede da jeg leste boken for 20 år siden. Jeg syntes blant annet den var for overtroisk, sier Carolina, som er født i Chile og er kjent fra NRK-programmet Migrapolis.

Det er spesielt ektemannen Estebans kone Klara, som har overnaturlige evner i boken.

- Jeg hadde en litt blandet følelse da jeg leste boken. Det var litt for mye magisk realisme. Når jeg leser den nå, tenker jeg at det er mange andre bøker som har magi i seg, så egentlig er det ikke så rart, sier hun.

Politikk som kulisse?

- Gjennom denne boka ble alle kjent med hva som skjedde under kuppet. Det var en saga, ikke et politisk manifest, selv om det ikke var noe pluss for Pinochet at boken kom ut, mener Carolina.

Pedro er ikke enig i dette.

- Jeg syns ikke det er en historisk bok, selv om det er dramatiske kulisser hun bruker, mener Pedro.

- Det boken gjør bra er å skildre konfliktene som skjer innad i familien, fra faren Esteban til barnebarnet Alba som havner i fengsel, sier han.

Hun er god på dramaturgi. Du får svar på alt. Der synes jeg romanen lykkes. Det er veldig sterkt på slutten når vi ser den grusomme og voldelige virkeligheten. Allende gjør ikke dette til et eventyr, sier Pedro Carmona-Alvarez.

Familie med styrtet president

Isabel Allende

Den chilenske forfatteren Isabel Allende var i november 1984 i Oslo for å lansere sin debutroman 'Åndenes hus'.

Foto: ROBERTO CANDIA / AP

Isabel Allende er niese av Salvador Allende som ble styrtet som Chiles president i 1973 av en militærjunta. Hele verdens øyne var rettet mot kuppet og store grupper chilenere måtte flykte.

Isabel og hennes daværende mann valgte også å gjøre det en stund etter kuppet og dro til Venezuela. På denne tiden levde om lag halvparten av Latin-Amerikas befolkning i diktaturer, alle med støtte fra USA.


Boken "Åndenes hus" er hennes første roman og kom i 1982. Romanen er en slektskrønike, og har mange selvbiografiske trekk. Den mannlige hovedpersonen, som vi følger til han blir nitti, er kald, hensynsløs, arbeidsom og har suksess.

Han eier gruver og enorme landeiendommer og er ganske brutal mot folkene han har i sitt brød. Kvinnene derimot er varme og fulle av kjærlighet, og Isabel Allende gjør dem magiske. Det siste ytrer seg ved at flere av dem er synske.