Disse islendingene bør du få med deg

– Mangelen på jantelov gjør at mange prøver seg på å skrive, enten om sitt eget eller andres liv, sier oversetter Silje Beite Løken. Hun er en av dem som anbefaler litteratur fra sagaøya, der er det populært med bøker fra gamle dager for tiden.

Silje Beite Løken

Silje Beite Løken jobber som oversetter og spesielt med islandsk litteratur.

Foto: Privat foto

De første årene etter finanskrisen på Island var det selvhjelpsbøkene som lå øverst på bestselgerlistene, nå er det gjenutgivelser av gamle klassikere og nyutgivelser som er satt til en svunnen tid islendingene helst vil lese.

– Det gjelder forfattere som Bergsveinn Birgisson, Ófeigur Sigurðsson og Sjón. «Blodhest» av Gerður Kristný kan også plasseres her blant tilbakeskuerne, forteller Silje Beite Løken, som oversetter islandsk litteratur til norsk.

Løgnen

Yrsa Sigurðardóttir er krimdronningen på Island, noen vil også si dronningen av nordic noir.

På krimfronten er det Arnaldur Indriðason og Yrsa Sigurðardóttir som ruver.

– Arnaldur føyer seg inn i nordic noir-tradisjonen og Yrsa er inspirert av Stephen King. En ny krimstemme er Lilja Sigurðardóttir, som ble utgitt på norsk i år med boka «Fanget», sier Beite Løken.

Oversetteren forteller at selvbiografien alltid har stått høyt i kurs hos islandske lesere.

– Det er ikke bare tidligere politikere eller eldre kunstnere som ser tilbake på livet og vil dele opplevelsen med mange andre, sier Beite Løken.

– Mangelen på jantelov gjør at mange prøver seg på å skrive, enten om sitt eget eller andres liv. En gammel sjømann i et fiskevær eller en dame som forteller om oppveksten i Reykjavík på femtitallet, er også typiske bidragsytere i den islandske biografi-sjangeren.

Anbefalt av Silje Beite Løken, oversetter

– Det er kanskje litt frekt å sette en egen oversettelse på førsteplass. Men jeg må bare innrømme at det er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge.

Kvinnen ved 1000 grader

Hallgrímur Helgason. Kvinnen ved 1000 grader
En massiv glitrende roman om en eldre kvinne som ser tilbake på et særdeles dramatisk og innholdsrikt livsløp. Det blir også et tilbakeblikk på 1900-tallet, både på og utenfor Island.

Veret

«Dråpa» av Gerður Kristný
Vi blir kjent med dette Eddadiktet gjennom en jotunkvinnes øyne, hvor hun erobres av guden Frøy. Det er absolutt ikke romantisk, slik Eddadiktet framstiller det. Gjendiktet av Hanne Elisabeth Bramness. Kommer på Nordsjøforlaget senere i sommer, mens man venter kan man jo lese «Blodhest», gjendiktet av Knut Ødegård.

Dråpa

Bergsveinn Birgisson. Soga om Vêrett
Her møter vi mennesker i et islandsk fiskevær. De filosoferer, lengter tilbake til noe som har vært og forteller morsomme og saftige historier.

Anbefalt av Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker

At islendingene kan overraske alle, også seg selv, har årets EM-sluttspill i fotball ettertrykkelig vist, sier NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume. Hun anmeldte nylig Einar Már Gudmundssons «Islandske konger» . Her vrimler det av foretaksomme småkonger, mener hun.

Svar på brev frå Helga

«Svar på brev frå Helga» av Bergsveinn Birgisson
– Nydelig liten roman om tragisk kjærlighet som også beskriver en islandsk begrepsverden som mer og mer blir borte. Birgisson har gått inn i hodet og tankene til en aldrende sauebonde som skildrer kjærligheten til Helga blant annet gjennom det fysiske håndlaget han hadde med sauene.

Mellom trærne

«Mellom trærne» av Gyrdir Elíasson
– Novellesamling som ble belønnet med Nordisk råds litteraturpris i 2011. Boken består av 47 korte tekster, ofte surrealistiske, gjerne med sterk tilknytning mellom kultur og natur. Fortellingene er såre og humoristiske om hverandre, og flere inneholder skarp samfunns-satire.

Trilogien Himmerik og helvete, Englenes sorg, Menneskets hjerte

Trilogien «Gutten» av Jón Kálman Stefansson
– En usedvanlig poetisk fortelling om den navnløse gutten som vokser opp i et lite fiskevær på Island på begynnelsen av 1900-tallet. Naturen er nærværende på en helt annen måte enn i dag, den legger grunnleggende føringer for livene som leves. Bøkene er «Himmerik og helvete», «Englenes sorg» og «Menneskets hjerte»

Anbefalt av Mette Karlsvik, forfatter

Fiskene

Jón Kalman Stefánsson «For fiskene har ingen føtter»
– Den har ein avansert disposisjon og meir nedpå, autentisk språk. Boka er som skrive av stort naudsyn. Som om det var eit debutverk,og ikkje den tiande (eller noko slikt) boka av forfattaren. Noko av det imponerande med denne boka sin plass i forfattarskapen, er at den kjem etter den fabelaktige triologien. At han klarar å gjere atter eit løft etter den prestasjonen!

«Advent» av Gunnar Gunnarsson
– Er ikkje ny i verda, men blir ny i Noreg i haust. Når Samlaget får den omsett og gitt ut om att, blir det endå eit prov på at boka er ein klassikar. Det blir sagt at Hemingway var særs inspirert av «Advent» då han skreiv «Den gamle mannen og havet». Ein kan lett lese «Den gamle mannen og havet» inn i «Advent», eller andre vegen rundt. Landskap, natur og vêr gir ein naturleg dramaturgi. Eit enkelt narrativ skrive i eit språk som ein ønskjer å følgje.

Laster Twitter-innhold

Flere lesetips til favorittbøker av islandske forfattere fra andre lesere: Romaner fra Island (with image, tweets) · NRKbok · Storify