Hopp til innhold

Skrev suksessboka til barna som gruer seg til jul

– Jeg vil fortelle dem at julen kan bli bra, sier Maja Lunde om «Snøsøsteren» som etter fire uker er trykket i 211.000 eksemplarer og nå blir radioteater.

Utdrag fra Snøsøsteren

I boken «Snøsøsteren» gruer hovedpersonen Julian seg til jul fordi søsteren er død. Men så blir han kjent med en ny jente, Hedvig.

Foto: Kagge forlag

– Jeg hadde en ørliten drøm om at boken kunne bli juletradisjon for noen. Jeg kunne aldri forestilt meg dette, sier Maja Lunde.

Kagge Forlag startet beskjedent med 11.000 trykte bøker for fire uker siden, men det ble raskt for få. Forrige uke var 161.000 eksemplarer solgt – nå trykker de 50.000 til.

Adventsboken (det vil si at den har 24 kapitler – ett kapittel for hver dag i adventstiden) «Snøsøsteren» handler om en gutt som sørger over at storesøsteren er død og at familien hans er ikke seg selv.

Gutten gruer seg til jul og han savner julegleden. En dag møter han en helt spesiell jente i svømmehallen. Det blir starten på noe bra.

– Jeg tenker på de ungene som sitter og gruer seg til jul. Jeg vil fortelle dem at julen kan bli bra, selv om noe veldig stort har endret seg, sier Lunde til NRK.

Forfatteren har nettopp hørt skuespillerne som spiller hovedkarakterene fra boken – Julian og Hedvig – for første gang. Historien er i ferd med å spilles inn for å bli NRK Radioteatrets julesatsing.

– Jeg ble veldig rørt av å høre hvordan skuespillerne ga liv til teksten min.

Jonas Strand Gravli, Maja Lunde og Kjersti Dalseide

Maja Lunde sammen med skuespillerne Jonas Strand Gravli og Kjersti Dalseide som spiller hovedrollene Julian og Hedvig, i radioteater-studioet hos NRK på Marienlyst. Da Maja Lunde vokste opp med skilte foreldre, handlet julen hennes alltid om å savne noen – boken er til dem med lignende følelser rundt høytiden.

– En tid mange savner noen

Lunde mener adventstiden og julen er tiden for de virkelig store følelsene, stor glede og stor sorg. Hun minner om at det er mange som i ukene framover setter lys på graven til menneskene de har mistet.

– De vi er glad i, lever inni oss, selv om de ikke er her lenger. De lever videre i minnene våre. Jula er jo en tid hvor vi ønsker å samle alle vi er glad i, men vi kan ikke alltid det.

Utdrag fra Snøsøsteren

Utdrag fra boken «Snøsøsteren» som handler om Julian som gruer seg til jul.

Foto: Kagge forlag

Filmtilbud i kø

Illustratøren Lisa Aisato har laget alle tegningene i boken.

Filmprodusenter og teatrer i både Norge, Danmark og Sverige har tatt kontakt, men ingen kontrakt er signert ennå. Maja Lunde er opptatt av at det visuelle universet blir ivaretatt

– Jeg ser vel mest for meg en animasjonsfilm med Lisas strek, sier hun.

Men først blir boken radioteater, uten tegninger.

– Jeg synes Lisa har forsterket både de lyse og de mørke følelsene i historien, med tegningene sine. Når jeg hørte på nå, med musikken til Sjur Miljeteig, synes jeg at det satte farge til følelsene på en nydelig måte.

Steinar Berthelsen og Maja Lunde

Maja Lunde sammen med radioteater-regissør Steinar Berthelsen under arbeidet med å lage radioteater av boken «Snøsøsteren».

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter