Hopp til innhold

Skrev suksessboka til barna som gruer seg til jul

– Jeg vil fortelle dem at julen kan bli bra, sier Maja Lunde om «Snøsøsteren» som etter fire uker er trykket i 211.000 eksemplarer og nå blir radioteater.

Utdrag fra Snøsøsteren

I boken «Snøsøsteren» gruer hovedpersonen Julian seg til jul fordi søsteren er død. Men så blir han kjent med en ny jente, Hedvig.

Foto: Kagge forlag

– Jeg hadde en ørliten drøm om at boken kunne bli juletradisjon for noen. Jeg kunne aldri forestilt meg dette, sier Maja Lunde.

Kagge Forlag startet beskjedent med 11.000 trykte bøker for fire uker siden, men det ble raskt for få. Forrige uke var 161.000 eksemplarer solgt – nå trykker de 50.000 til.

Adventsboken (det vil si at den har 24 kapitler – ett kapittel for hver dag i adventstiden) «Snøsøsteren» handler om en gutt som sørger over at storesøsteren er død og at familien hans er ikke seg selv.

Gutten gruer seg til jul og han savner julegleden. En dag møter han en helt spesiell jente i svømmehallen. Det blir starten på noe bra.

– Jeg tenker på de ungene som sitter og gruer seg til jul. Jeg vil fortelle dem at julen kan bli bra, selv om noe veldig stort har endret seg, sier Lunde til NRK.

Forfatteren har nettopp hørt skuespillerne som spiller hovedkarakterene fra boken – Julian og Hedvig – for første gang. Historien er i ferd med å spilles inn for å bli NRK Radioteatrets julesatsing.

– Jeg ble veldig rørt av å høre hvordan skuespillerne ga liv til teksten min.

Jonas Strand Gravli, Maja Lunde og Kjersti Dalseide

Maja Lunde sammen med skuespillerne Jonas Strand Gravli og Kjersti Dalseide som spiller hovedrollene Julian og Hedvig, i radioteater-studioet hos NRK på Marienlyst. Da Maja Lunde vokste opp med skilte foreldre, handlet julen hennes alltid om å savne noen – boken er til dem med lignende følelser rundt høytiden.

– En tid mange savner noen

Lunde mener adventstiden og julen er tiden for de virkelig store følelsene, stor glede og stor sorg. Hun minner om at det er mange som i ukene framover setter lys på graven til menneskene de har mistet.

– De vi er glad i, lever inni oss, selv om de ikke er her lenger. De lever videre i minnene våre. Jula er jo en tid hvor vi ønsker å samle alle vi er glad i, men vi kan ikke alltid det.

Utdrag fra Snøsøsteren

Utdrag fra boken «Snøsøsteren» som handler om Julian som gruer seg til jul.

Foto: Kagge forlag

Filmtilbud i kø

Illustratøren Lisa Aisato har laget alle tegningene i boken.

Filmprodusenter og teatrer i både Norge, Danmark og Sverige har tatt kontakt, men ingen kontrakt er signert ennå. Maja Lunde er opptatt av at det visuelle universet blir ivaretatt

– Jeg ser vel mest for meg en animasjonsfilm med Lisas strek, sier hun.

Men først blir boken radioteater, uten tegninger.

– Jeg synes Lisa har forsterket både de lyse og de mørke følelsene i historien, med tegningene sine. Når jeg hørte på nå, med musikken til Sjur Miljeteig, synes jeg at det satte farge til følelsene på en nydelig måte.

Steinar Berthelsen og Maja Lunde

Maja Lunde sammen med radioteater-regissør Steinar Berthelsen under arbeidet med å lage radioteater av boken «Snøsøsteren».

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober