Hopp til innhold

Albert og verdenspolitikken

Det er en liten begivenhet når den tjuefemte boken om Albert Åberg nå kommer på norsk.

Jan Hansson, Gunilla Bergström og Albert Åberg

Jan Hansson intervjuer Gunilla Bergström på barnebok-konferansen 'Maktens pluttifikasjon' i Stavanger i februar.

Foto: Anne Cathrine Straume

Vi er ikke få i dette landet som er vokst opp med Albert Åberg eller har lest bøkene om ham i filler for våre egne barn. "Skal bare, skal bare..." og "Rør inte sagen!" er begreper som går igjen hjemme hos meg. Og hvem har vel ikke hatt behov for en Skybert en gang i blant, en man kan skylde på når det går galt, eller en man kan dele engstelse med, om man føler seg liten og alene?

Albert Åberg om krig og kjærlighet

For de litt større

Gunilla Bergstrøm: Albert med styrke-sekken

Gunilla Bergström: 'Albert med styrke-sekken'. Oversatt av Tor Åge Bringsværd. Cappelen Damm 2011

Nå er den tjuefemte boken om Albert Åberg ute på norsk. Og det er med litt urolig hjerte jeg åpner den. Klarer Gunilla Bergström, som har skrevet og tegnet frem en klassiker gjennom snart 40 år, holde sitt eget høye nivå?


Joda, tenker jeg, selv om "Albert med styrke-sekken" henvender seg til litt større barn, og er mer kompleks og dermed ikke så umiddelbart tydelig som de mest minneverdige Albert-bøkene. Den sedvanlige maktkampen mellom Pappa og Albert er dempet ned til fordel for en annen konflikt - mellom Albert og hans imaginære undersåtter.


Boken åpner i svart-hvitt. Pappa synes Albert kjekker seg vel mye, der han skryter av sine nattlige bedrifter. "Det har jo ikke hendt på ordentlig", mener Pappa, mens Albert sier at jovisst kan en drøm være virkelig, han var jo der og opplevde alt sammen!


Så får vi drømmen, i friske farger. Albert er konge i sitt eget rike, han nyter tilværelsen og har alt han trenger. Men folket sulter. Hvordan kan han som konge ha ungått å legge merke til det? Nå gjør folket opprør, og Albert må takle en kritisk situasjon.

Politisk budskap?

Man kan lese inn en oppfordring om ansvar og demokrati i denne historien om Albert Åberg. Sjelden har det vært så nærliggende å knytte ham til verdensbegivenhetene (med global oppvarming, naturkatastrofer og protester mot vanstyrende eneherskere) som akkurat nå. De bibelske assosiasjonene med Jesus som metter fem tusen med noen skarve småfisk melder seg også, for Alberts kanelbolle gir mat til alle som vil. De klare referansene føles litt beklemmende og en tanke forsert. Men det kan også være jeg tøyer budskapet vel langt.


Selv har Gunilla Bergström sagt at hun med denne boken vil bevise at menneskene har sjel: Det hender noe når vi sover, og det som har hendt i vårt indre blir virkelig, selv om vi bare har vært helter i en drøm. For Albert blir en helt. Han gir folket mat, rikdommer, ja til og med kunst.

Tor Åge Bringsværd, som er en av våre egne store barnebok-forfattere, har oversatt Gunilla Bergström til norsk. Det er bra, om jeg ikke er udelt begeistret for hans bruk av verb som "rekke" og "finnes". De brukes ikke helt på samme måte hos oss som hos våre naboer i øst.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.