Det store fallet

"Stående ordre - på innsiden av Abu Ghraib" er ei bok som dokumenterer at det som skjedde i fengselet var langt verre enn det vi så på bildene.

Abu Ghraib-fengselet

Vaktene i det renoverte Abu Ghraib-fengselet, hvor det tidligere er blitt tatt bilder som har rystet verden.

Foto: Karim Kadim / AP

Fange mishandles i Abu Ghraib

Fange mishandles i Abu Ghraib.

Foto: AP

Vi husker alle de amatørmessige fotografiene. Fangen med pose over hodet som står oppå en boks med ledninger fra hendene. Den kvinnelige fangevokteren med en fange i bånd (hundejenta). Fotografiene fra Abu Ghraib-fengselet i Irak rystet verden. Det var noe med kombinasjonen av ung amerikansk kvinnelig soldat som smiler med tommelen opp ved siden av fanger som er avkledd og ligger oppå hverandre eller står som juletrær oppå ei kasse med ledninger fra fingrene. Og det var noe med at vi ikke skjønte hvordan det kunne skje. Det har allerede gått fem år siden bildene ble offentliggjort.

Film blir bok

Boka "Stående ordre" er skrevet av journalist Philip Gourevitch i samarbeid med filmskaper Errol Morris og er basert på intervjuer og dokumenter som Morris har samlet inn til filmen med samme navn. Filmen og boka ble lansert i fjor, og boka er altså nå kommet på norsk. "Stående ordre" er skrevet med et distansert og analytisk språk. Fangevokternes beskrivelse av hva de gjorde og hvordan de opplevde det, er fundamentet i boka. Skildringene er detaljerte og det tar ikke slutt. Til tider er det en prøvelse å komme seg videre, for det venter stadig nye skildringer av hvordan fangene ble behandlet.

Amatørenes krig

"Stående ordre - på innsiden av Abu Ghraib"

'Stående ordre - på innsiden av Abu Ghraib'.

Foto: Gyldendal

Forfatterne framfører også en generell kritikk mot USAs administrasjon – og grunnlaget for krigen i Irak. ”Det var en amatørmessig krig, en mørk og inkonsekvent krig. Det var uklart hvorfor den i det hele tatt ble startet; det var for mange ulike årsaker, ingen av dem viste seg å holde stikk, og historiene vi fant på for å forklare hvorfor vi gikk til krig, fremstår som fullstendig meningsløse.”

Fangevokterne

Jeg trodde at mishandlinga og de grove bruddene på menneskerettighetene i Abu Ghraib, var et resultat av at inkompetente og dumme fangevoktere utvikla en sadistisk ukultur og mistet dømmekraften. Men til tross for at de involverte er ansvarlige for sine handlinger, avdekker boka at både politisk og militær ledelse bidro til å legitimere overgrepene. Aksepten for de barbariske overgrepene oppstod ved at det ikke var klare regler, men at fangevokterne fikk ordre om å bryte ned fangene, sånn at de til slutt valgte å gi informasjon til avhørslederne.

Tyranni erstattet av tyranni

Krigen i Irak skulle erstatte fascisme og tyranni med frihet og demokrati. I stedet ble det en videreføring av Saddam Husseins terror i Abu Ghraib vest for hovedstaden Bagdad. Boka "Stående ordre" er dyster lesning. Ingen av fotografiene som vi har i hukommelsen er trykt i boka. Det er et klokt valg. For bildene fra Abu Ghraib er bare overflaten. Stående ordre gir en innsikt i hvordan vår nærmeste allierte tillot at kaoskreftene og råskapen fikk utvikle seg fritt i kampen mot terror. Fangene var ofte uskyldige sivile, mange var barn, som hadde vært på feil sted til feil tid.

Den største skandalen fra Abu Ghraib er at det kun var fangevokterne som fikk sin straff. Ingen over sersjants grad ble dømt for det som skjedde i Abu Ghraib. "Stående ordre" er utgitt i ARENA-serien til Gyldendal Norsk Forlag og er oversatt av Lisa Vesterås. Dette er ei viktig bok som bør leses av mange. Filmen "Standard Operating Procedure" blir lansert på DVD her i landet i mars.