Nå skrives livsstilsbøkene av eksperter

– I dag er det knapt en sykdom som ikke blir satt i relasjon til tarmfloraen. Den er «den siste villmark», og vi har såvidt begynt å skrape i overflaten, sier ph. d Jørgen Valeur om den tyske legen Giulia Enders` «Sjarmen med tarmen».

Giulia Enders

Giulia Enders er lege og forsker og forfatter av «Sjarmen med tarmen», som har solgt en million eksemplarer bare i hjemlandet Tyskland. Den gis nå ut i mer enn 25 land.

Foto: Cappelen Damm

Lege og forsker Jørgen Valeur har skrevet forordet i «Sjarmen med tarmen», som er solgt til mer enn 25 land. Han tror at grunnen til at boken har blitt så populær er at mange selv erfarer at fordøyelseskanalen, mat og helse, spiller sammen.

– Vi kan vente oss mange overraskelser fra tarmfloraforskningen i tiden framover, sier Jørgen Valeur.

En fagperson har noe mer å tilføre enn andre matskribenter, mener lege og forfatter av flere livstilsbøker, Berit Nordstrand.

– Som lege innen avhengighetsmedisin så kan jeg også metoder innen motivasjon og avhengighet, som er nyttige i en bok som motiverer til kostholdsendring, sier Berit Nordstrand.

Her er de nyeste proffe livsstilsbøkene

Sjarmen med tarmen

«Sjarmen med tarmen» av Giulia Enders

Boken tar for seg det største nervesystemet i kroppen, nest etter hjernen. Den beskriver det finstemte samspillet mellom nerveceller, hormonproduserende celler, immunceller og mikrober, og forklarer hvordan ubalanse i tarmen gir alt fra småplager til alvorlige sykdommer som alzheimer.

Forfatteren Guilia Enders er lege og forsker ved Institutt for mikrobiologi i Frankfurt, og boken har solgt 1 million eksemplarer i hjemlandet Tyskland.

Stå imot

«Stå imot. Si nei til selvutviklingen» av Svend Brinkmann

Boken tar et oppgjør med tradisjonell tenking om at vi stadig bør utvikle oss og bli bedre. Du behøver slett ikke streve for å bli sunnere, gladere, mer effektig og positiv, men heller stå stille og tillate deg å tenke negativt. Bud 1: Slutt å kjenne etter. Bud 3: Ta på deg nei-hatten. Bud 6: Les en roman.

Den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann har skapt stor debatt i Danmark med boken.

En ny start

«En ny start» av Berit Nordstrand og Ulrik Wisløff

Boken består av både en kostholdsplan og treningsopplegg, og det skal bare ta 12 uker med innsats for å få det bedre med seg selv.

Avhengighetseksperten mener trinnvise planer som dreier seg om både kosthold og trening, gjør det lettere å nå mål.

Berit Nordstrand er lege og kostholdsekspert og Ulrik Wisløff er professor i fysiologi.

Røykfri-metoden

«Røykfri-metoden. Stump røyken nå» av Robert West

Metoden skal være effektiv både for røyke- og snusavhengighet. I boken gis både personlige råd, oversikt over godkjente nikotinprodukter og røykeslutt-medisiner.

Forfatteren mener å ha funnet en løsning der man kan skreddersy sin egen røyke-avvenning og harn har selv klart å blir røykfri.

Robert West er professor i helsepsykologi ved Instituttet for epidemiologi og folkehelse ved University College i London.

Hormonbalansen

«Hormonbalansen» av Kristian Løvås

Mange av de vanligste plagene og sykdommene har med hormonsystemet å gjøre. Boken forklarer hvordan hormonbalansen virker inn på for eksempel vektproblemer og stress. Her loves hjelp til å ta riktige valg for kroppen.

Overlege Kristian Løvås er spesialist på indremedisin og endokrinologi, som er læren om hormoner.

Marshmallows-testen

«Marshmallowtesten» av Walther Mischel

Først etter senere studier har man funnet ut at viljestyrken kan trenes opp, forteller forfatteren, som ønsker at boken skal gi deg nøkkelen til mer viljestyrke. Den tar utgangspunkt i psykologiske tester fra 1960-tallet hvor det ble gjort forsøk på mekanismene rundt viljestyrke og selvbeherskelse.

Walter Mischel er professor i psykologi.

LavFODMAP: En komplett håndbok

«LavFODMAP: En komplett håndbok» av Julianne Lyngstad

Boken består av oppskrifter og råd om kosthold for å få mindre mageproglemer. Forfatteren har selv slitt med oppblåst og urolig mage, og har prøvd en rekke kosttilskudd, og ble selv bedre etter å ha prøvd FODMAP-dietten, som utelukker tungt fordøyelige karbohydrater.

Julianne Lyngstad er utdannet ernæringsfysiolog og har mastergrad i samfunnsernæring.