Hopp til innhold

Kynisk fra USAs underverden

Handlingen i James Ellroys siste utgivelse er lagt til etterkrigstidens USA. Hvis du har sansen for konspirasjoner rundt noen av de mest kjente drapssakene i landets historie, er dette boken du bør lese.

James Ellroy

James Ellroys oppfølger til 'En amerikans myte', 'Seks tusen kalde', blir nå utgitt på norsk.

Foto: Marion Ettlinger

De som har lest den digre romanen ”American tabloid” - ”En amerikansk myte” på norsk - vil umiddelbart kjenne igjen noen figurer i James Ellroys nyeste norske utgivelse ”Seks tusen kalde”.

Ward Littell, for eksempel, er advokat og opptørker fyllik, som etter å ha blitt avvist som medhjelper for Robert Kennedys valg- og politikkapparat har hoppet over gjerdet. Han har istedet blitt fikser, generell drittsekk og advokat for mafia-gruppen The Boys. Pete Bondurant, en diger eks-politimann med kanadisk bakgrunn, er Littells utøvende bølle, men med en liten kjerne av noe som ligner gull i det voldsorienterte hjertet sitt.

Etterkrigstidens USA

"Seks tusen kalde"

James Ellroys roman 'Seks tusen kalde' er oversatt av Christian Rugstad.

Foto: Forlaget Oktober

”Seks tusen kalde” kan med andre ord leses som en fortsettelse av ”En amerikansk myte” (uten at det er noen forutsetning å gjøre det). Sammen utgjør de første og andre del av en planlagt trilogi om amerikansk underverden i etterkrigstiden.

Tittelen, ”Seks tusen kalde”, viser til de seks tusen dollarene i blodpenger som den unge Las Vegas-politimannen Wayne Tedrow jr får av de mafia-kontrollerte sjefene sine for å dra til Dallas, Texas og ta ut en svart gambler som har drept en politimann. Året vi befinner oss i, er 1963.

Mektig konspirasjon

Kombinasjonen av stedsvalg, Dallas, og årstallet -63 antyder umiddelbart at det skjer andre ting i Texas samtidig. Det er bare det at det slett ikke er Lee Harvey Oswald som avfyrer skuddene mot John Kennedy. Konspirasjonen sitter høyere opp enn som så, og har langt farligere og mektigere medlemmer enn Oswald.

”Seks tusen kalde” starter for det første med mordet på John Kennedy. For det andre dreier det seg om Wayne Tedrow´s unnlatelsessynd; han gjør seg ikke til morder for penger. Romanen slutter i det to andre historiske mord er begått, fem år senere, på lillebror Robert Kennedy og Martin Luther King.

Hva som fascinerer mest med James Ellroys forfatterskap er ikke godt å si. Om det er det inntil beinet renskrapte språket, det nesten maniske drivet eller den kompromissløse kynismen som tvinger fortellingen fremover, er uvisst. Ingen annen forfatter setter så mange punktum som Ellroy, og bisetningen er et fremmedord. En typisk fortellende setning er på kun tre ord. Punktum. I stedet fremtrer en manende rytme som en oversetter kan brekke nakken på. Christian Rugstad gjorde det ikke i sitt arbeid med ”Seks tusen kalde”.

Siste del snart klar

Den tredje og siste boken i serien er visstnok på det nærmeste klar i USA. Og dersom vi teller nye fem år frem i tid, kommer vi til 1973 og Watergate. Det er bare å glede seg.

Ingen har utvidet rammene for selve begrepet kriminalroman som James Ellroy. Få har bidratt like sterkt til å fornye sjangeren. ”Seks tusen kalde fyller 767 sider – og ja, den kunne vært kortere, men ikke mye. Som roman er boken dermed å betrakte som skjønnlitteratur. ”Seks tusen kalde” den suverent beste boken utgitt til denne påsken.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh