Hopp til innhold

- Kraftfull, slående og medrivende

Forholdet mellom bok og film kommer trolig til å bli diskutert så lenge de to eksisterer – ikke minst spørsmålet: var filmatiseringen bedre eller dårligere enn boken?

Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i "Revolutionary Road"

Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i filmversjonen av 'Revolutionary Road'.

Foto: Francois Duhamel

Les flere litteraturnyheter her

Denne gangen har vi imidlertid en filmatisering å takke for at en bok omsider kommer ut på norsk. Vi snakker om Richard Yates og hans debutroman ”Revolutionary Road” fra 1961.

En etterlengtet julegave
En litt forvokst småby vest i staten Connecticut i 1955, i et ganske nybygd villaområde – der ligger Revolutionary Road. Frank H. Wheeler og kona April, begge i slutten av 20-årene, bor der med de to ungene sine. Han; rundfjeset, med et oppvakt utseende, pendler til New York og den mest kjedelige jobben en kan tenke seg. Hun; en langhalset kvinne med en parisisk skjønnhet som ikke den elendigste lyssetting kan ødelegge når hun står på amatørteaterscenen i starten av fortellingen.

Richard Yates

Richard Yates.

Foto: Oktober forlag

Å lese Richard Yates for første gang bortimot 50 år etter utgivelsen, er som å få den julegaven du ikke fikk som ti-åring fordi den ble borte i posten, men på mystisk vis dukket opp etter alle disse årene. Forskjellen er bare den at Yates fremstår like kraftfull, slående og medrivende som han må ha gjort da han rev kritikerne med seg og var nær ved å få National Book Reward for debutromanen. I 1961 – i konkurranse med blant andre Joseph Hellers «Catch 22».

Forbløffende reise
Å bli med inn i Yates´ historie om helt alminnelige mennesker i helt alminnelige hus i helt alminnelige liv er en forbløffende og intens reise som ligger teateropplevelsen nær – uten noengang å bli teatralsk eller kunstlet. Som å sitte utenfor glassveggene i et akvarium å se inn på virkelige hendelser utspilt i sann tid. Der og da, altså. Så spill-levende at du vil strekke hånden gjennom glasset, boksiden, og ta på, delta – når skallet av alminnelighet sprekker og Yates viser sin leser hvor store dyp det er i de fleste av oss, demonstrert, eksemplifisert ved April og Frank Wheeler, ved venneparet deres, ved den eldre megleren, hennes tunghørte mann og sønnen deres; den ubehagelig frittalende, aggressive med kjennelsen gal. Han som av sin forfatter har fått den klarsynte narrens rolle – den som ser og sier tingene som de er.

Revolutionary Road

'Revolutionary Road', Oktober forlag

Foto: Oktober forlag

Presist fortalt
Mens April sakte går i hundene og Frank utvikler sin allvitende selvrettferdighet og sitt evinnelige snakk uten lytting til psykopatiske høyder, utvikler det hele seg til en tragisk historie av klassisk format, der ingen er uskyldige. Hele veien like brutalt, utspekulert enkelt, usentimentalt og presist fortalt.

Skulle det vise seg at Leonardo DiCaprio og Kate Winslet ikke klarer å fylle Frank og Aprils sko helt og holdent; vær glad da, for at boken finnes der nå. Like knakende god - uansett filmens kvalitet. Og; det finnes seks Yates-romaner til og en mengde noveller.

«Revolutionary Road» er utmerket oversatt av Agnete Øye.

Les Filmpolitiets anmeldelse av filmen

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP