NRK Meny
Normal

«Operasjon Påskelilje»

Effektiv og lærerik krim for de minste. Jørn Lier Horst treffer godt med serien om "Detektivbyrå nr.2".

Operasjon Påskelilje

'Operasjon Påskelilje' er den fjerde boken i serien om Tiril, Oliver og Åtto i Detektivbyrå nr.2.

Foto: Lars

Detektivbyrå nr. 2 består av tre personer. Det vil si, nummer tre, Åtto, er en hund. Det er bestevennene Tiril og Oliver som utgjør den menneskelige delen av detektivbyrået. Men skal man først ha et detektivbyrå, så er det aldri feil med en sporhund!

Disney-inspirert

«Operasjon Påskelilje» er den fjerde boken i serien fra det lille tettstedet Elvestad. Jeg hadde nesten sagt Andeby, for som i de gode, gamle Donald-bladene blir vi utsatt for en krimgåte som det skal være mulig for leserne selv å løse. Alle de involverte presenteres med bilde og en liten bakgrunnstekst først i boken. Navnene indikerer ofte, som i Donald, om vi har med en sleiping eller en snilling å gjøre. Det er vel ikke tilfeldig at den stillferdige mannen politiet overraskende nok har arrestert for et kunsttyveri heter Fred Godesen, mens den hissige naboen, som truer de små etterforskerne, heter Joakim Woldstad? Der Mikke som oftest klarer brasene for (og med) Politimester Fiks i Andeby - av og til med hjelp fra Langbein og Tipp og Topp - må Tiril, Oliver og Åtto ta affære når det lokale politiet i Elvestad trenger hjelp.

Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

Opplagt sak - eller?

Og det gjør de denne gangen. Litt for raskt har politiet arrestert den tilforlatelige Godesen for tyveriet av det berømte kunstverket «Påskeliljen». Maleriet tilhørte den rike forretningsmannen Valdemar Vinge, som, skal det vise seg, ikke har det så greit med finansene som han gir inntrykk av.

Sporene er med andre ord mange og tydelige i denne fortellingen, som er beregnet på barn fra seks til ni år. Det er som det skal være, tydelighet er nyttig for den som ikke har så altfor mange bøker innabords fra før.

Humoristisk og spennende

Allerede fra første setning er vi rett inne i handlingen:

«Det er der han bor», sa Oliver og pekte. «Hane-raneren.»

Jørn Lier Horst


Mannen som har brutt seg inn og stjålet det berømte paskeliljemaleriet (utlagt i lett gjenkjennelig Van Gogh-stil av illustratør Hans Jørgen Sandnes) var fascinerende nok ikledd et hanekostyme da han brøt seg inn hos Valdemar Vinge. Hanedrakten ble funnet i Godesens søppelkasse, så da er vel saken løst, selv om Godesen nekter på det sterkeste?

Heldigvis slår ikke Tiril og Oliver seg til ro med den enkleste løsningen. Med litt flaks, mye kløkt og enda mer pågangsmot løser de nok en gang et mysterium for politiet.

Historien er enkel, men effektiv. Ikke minst får vi detaljerte beskrivelser av hvordan man kan sikre seg fingeravtrykk med så prosaiske hjelpemidler som litt kakaopulver og en sminkekost. Små lesere får inspirasjon til eget detektiv-arbeid; i slutten av boken er det dessuten utlagt gjenstander som leserne kan gå på leting etter i illustrasjonene.

Inviterende illustrasjoner

Humor og energi preger skikkelsene Hans Jørgen Sandnes har legemliggjort, de er tilgjengelige og gode å se på. På innsiden av bokens permer er Elvestad nedtegnet - det skaper oversikt, men også gjenkjennelse og kontinuitet i dette som nå er blitt en serie på fire bøker.

Gjenkjennelse er for så vidt et hovedgrep i boken; den er ikke banebrytende original, den har få skildringer av følelser og omgivelser, men desto mer handling og direkte tale. "Operasjon Påskelilje" er en effektiv og inkluderende krim for de minste, ikke farligere enn en klassisk Donald-historie.