Hopp til innhold

Kongo, som for 100 år siden?

Joseph Conrads romanklassiker "Mørkets hjerte" fra Kongo-floden fikk fotografen Marcus Bleasedale til å stille seg spørsmålet om Kongo var det samme som for hundre år siden. Hør programmet om "Mørkets hjerte".

100 years of Darkness
Foto: Marcus Bleasedale

Kongos lidelseshistorie er lang. Den omdiskuterte og mystiske romanklassikeren ”Mørkets Hjerte” – eller ”Heart of Darkness” - ble skrevet for over hundre år siden, likevel kan man få de samme inntrykkene i dag, mener Marcus Bleasedale.

Marcus Bleasedale, selvportrett

Marcus Bleasdale, fotograf.

Foto: Marcus Bleasedale

- Militære ransaker landsbyer, vi ser horder som hyller en leder, vi finner flyktinger i leirer, sier han.

Hjelpeløs overfor lidelsene

De siste åtte årene har Marcus Bleasedale dekket konfliktområdene i Kongo, og kjenner seg igjen i det hjelpeløse blikket til Kaptein Marlow – hovedpersonen i ”Mørkets hjerte”. Hans egen fotobok, prisbelønte ”One hundred years of Darkness”, er spekket med sitater fra romanen som ble skrevet under kolonitiden.

Å seile oppover floden var som å reise tilbake til tidenes morgen.
En øredøvende stillhet, en ugjennomtrengelig jungel. Det fantes ikke noe å glede seg over i det strålende solskinnet.

Joseph Conrad: Mørkets hjerte (1902)

Conrad så det med egne øyne

Romanen ”Mørkets hjerte” er gjennomanalyset og tolket både symbolsk, mytisk, realistisk – og rasistisk, men kan likevel gi et troverdig bilde av Kongo slik det var den gang det afrikanske landet ble regnet som belgiske Kong Leopold IIs private eiendom.

Jacob Lothe, professor i litteratur ved Universitet i Oslo har skrevet biografi om Joseph Conrad, og forteller at forfatteren selv reiste oppover Kongo-floden i 1890, som kaptein på en belgisk elvebåt.

- Han gjorde dette som en jobb, og fikk førstehåndskjennskap til belgiernes herjinger i landet. Han ble sjokkert over massedrapene på innfødte innbyggere. Han ser hvordan de lider, men er selv fortvilet over at han ikke kan gjøre noe, sier Jacob Lothe.

Kongoleser om romanen

Kongoleseren Hamba Katongola, som er lege og bor i Oslo, har også lest romanen . Han opplevde at den i noen øyeblikk brakte ham nærmere hjemlandet, og kjente igjen historiene hans egne besteforeldre fortalte ham:

- Scener i romanen ”Mørkets hjerte” bringer meg tilbake til det Kongo som jeg kjenner fra barndommen, sier han til journalist Anne Bøhler som har laget radioprogrammet om klassikeren, skrevet av Joseph Conrad

Nettradio: Om "Mørkets hjerte"
Podcast: Om "Mørkets hjerte"

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)