Hopp til innhold

”I skyggen av Swan Peak”

Forfatteren James Lee Burke er ute med en oppfølger med krimhelten Dave. Historien tar med seg aktualiteten fra forrige bok som kom i kjølvannet av orkanen "Katrina" i New Orleans" - men tar en uventet vri.

James Lee Burke

James Lee Burke har skrevet boken 'I skyggen av Swan Peak'.

Foto: BRAD KEMP / AP

James Lee Burke går i sitt 73. år. Siden 1987 har han skrevet 17 romaner med Dave ”Streak” Robicheaux som hovedperson. (Og glem nå ikke de om Billy Bob Holland).

For et bredere publikum

"I skyggen av Swan Peak"

James Burkes roman 'I skyggen av Swan Peak' er oversatt av Isak Rogde og Hege Mehren.

Foto: Fagbokforlaget

Jeg har inntrykk av at et bredere publikum enn før fikk øynene opp for dette forfatterskapet i fjor, da ”Blikktakblues for New Orleans” (”Tin Roof Blowdown”) ble lansert her hjemme. Dette er en harsk, bitter og sorgtung beretning om hva som skjedde med den inderlige kjære byen New Orleans, da orkanen Katrina feide over den, druknet den - og presidenten ved navn Bush lot så vel innbyggerne som byen i stikken.

Årets utgivelse, ”I skyggen av Swan Peak” (”Swan Peak” i original) kommer forbilledlig raskt etter ”Blikktakblues for New Orleans". Dermed tar den langt på vei vare på det elementet av aktualitet som ligger i disse to bøkene. I kjølvannet av orkanen "Katrina" og utmattelsen som fulgte, har nemlig Dave reist på ferie til Montana. Her er han sammen med kona og hans gamle venn Clete Purcel, som er vietnamveteran, tidligere partner i New Orleans-politet, voldsmann og godt menneske.

Maktmisbruk og konspirasjoner

De skal hvile og fiske ørret. Men så blir to ungdommer funnet brutalt myrdet og fornedetet. Dave og Clete står overfor en sak, som så ofte før, viser seg å ha røtter langt tilbake i Clete´s voldelige liv. Den oljerike Wellstonefamilien entrer scenen, og vil ha slutt på alle forsøk på å finne svar. Slik blir det fort en roman om politisk og økonomisk maktmisbruk, konspirasjoner og grådighetens konsekvenser.

Enda en gang er det ikke først og fremst spenningen, plottet eller historiens oppklaring som gjør ”Swan Peak” til enda en strålende roman fra James Lee Burke. Skjønt de elementene er gode nok! James Lee Bruke beveger leserne sine (i alle fall meg) gjennom sin usentimentale innlevelse i alkoholikeren Daves kompliserte og ofte ustyrlige sinn, men også gjennom et språk som er formelt, nesten gammeldags og spill-levende i sin observasjonskraft.

Her finnes både natur, skjønnhet, det voldelige mennesket og kampen for anstendigheten. I siste instans handler det om rett og galt, moral og integritet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober