Hopp til innhold

Frihetens pris

Boken "Frihetens forvandling. Essays og artikler 2002-2008” er skrevet av forfatteren Arne Johan Vetlesen. Forestillingen om at individuell frihet er veien til lykken, er ikke så opplagt etter å ha lest denne boken, mener vår anmelder.

Arne Johan Vetlesen

Arne Johan Vetlesen.

Foto: Universitetsforlaget

Frihetens forvandling

Boken 'Frihetens forvandling', med undertittel 'Essays og artikler 2002-2008', er utgitt på Universitetsforlaget.

Foto: Universitetsforlaget

I boka som består av tidligere publiserte artikler, nærmer filosofen seg begrepet frihet fra mange ulike posisjoner som kan være gode utgangspunkt for videre diskusjoner.

Individuelt press

Arne Johan Vetlesen er kritisk til vår tids dyrking av hver enkelts frihet. Han skriver blant annet: ”Økt individuell valgfrihet er utviklingens forside, psykiske lidelser dens bakside.” Hva mener han med dette? Er Vetlesen negativ til at enkeltmennesker skal gis utfordringer og valgmuligheter? Neppe det. Men han påpeker at det har en pris at hver enkelt er sin egen lykkes smed.

Prisen vi betaler i det markedsliberale samfunnet er at hver enkelt opplever et enormt press, hevder Vetlesen. Vi skal lykkes. Vi skal vinne. For det er ingen andre enn oss selv som begrenser mulighetene:

Når ”alt” sies å være mulig for enhver, når ”alt” sies å være innenfor rekkevidde, bare man som individ utvikler kapasitetene som trengs for å realisere alle alternativene, er resultatet individer som settes under et enormt psykisk trykk.

Ikke tid til lange brev


Boka ”Frihetens forvandling. Essays og artikler 2002-2008” består av 26 ulike artikler, som er publisert tidligere i aviser, tidsskrifter og bøker. Det er mulig å blinke ut noen hovedtekster. Essayene handler blant annet om frihetens vilkår og om hvilke kår vennskap har i vår tid.

I mange av tekstene ligger en kritikk av det markedsliberale samfunnet i bunnen. Han viser blant annet til den engelske sosiologen Ralph Fevre, som hevder at den økonomiske rasjonaliteten trenger seg inn i andre sfærer og aktiviteter i tilværelsen. Arbeid og forbruk får en så stor plass i livet, hevder Fevre at vi må gi opp noe:

”…og dermed finnes det ikke lenger tid eller rom for å spille musikk sammen, for ritualer, bønn, for å skrive dagbok eller lange brev til venner og elskere, for å vandre formålsløst rundt på landsbygda, for kontemplasjon.” Ralph Fevre.

Dette nostalgiske sitatet av Fevre er et av mange utgangspunkter for Vetlesens diskusjon om betingelsene for vennskap. Hans referanser strekker seg fra antikken og opp til samtidige filosofer, sosiologer og psykologer.

Akademisk, men…

Boka inneholder både tunge filosofiske resonnementer og korte avisinnlegg om reklame, om begredelige forhold i skolen eller om nedleggelser av postkontorer – og hvilken ødeleggende effekt det har for småsteder i Norge. Man kan være enig eller ikke enig i hans analyser.

Men Vetlesen drar opp interessante perspektiver som det er verdt å bruke tid på. Språket er for så vidt akademisk. Han ironiserer også over det og skriver: Det er blitt sagt at døden – eller i mitt vokabular: grunnvilkåret dødelighet – er vårt samfunns siste tabu. Likevel er Vetlesen en eminent formidler. For et sterkt engasjement for menneskers livsbetingelser og konkrete utgangspunkt for diskusjonene, bidrar til at filosofen når ut til mange lesere og ikke bare til et begrenset fagmiljø.

Habermas

Arne Johan Vetlesen hadde den tyske filosofen Jürgen Habermas som sin veileder i sine yngre dager, og i flere av artiklene er Habermas utgangspunkt for Vetlesens diskusjoner. Han både forsvarer og er kritisk til sin gamle veileder: ”Han (Habermas) har lite innsiktsfullt å melde når spørsmålet om årsakene til internasjonal terrorisme a la nine eleven stilles, eller for den saks skyldfattigdomsbekjempelse.”

Vi kan kanskje si at boka ”Frihetens forvandling” viser at Vetlesens virke som akademiker og intellektuell er i Habermas sin tradisjon. Han bidrar i en kritisk offentlighet og deltar i samtidas diskusjoner om etiske og sosiale spørsmål med en filosofs blikk på verden. Arne Johan Vetlesen er en type akademiker som vi ønsker oss flere av.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober