Hopp til innhold

Den islandske forsvinningen

Erlendur Sveinsson, den sørgmodige og sære politimannen fra Reykjavik, har rukket å glede norske lesere en rekke ganger. Denne gangen står de forsvunne menneskers liv i sentrum, i denne betagende krimhistorien.

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason er ute med sin nye krimroman 'Fjellet'.

Foto: Jerry Bauer

Siden den første av Arnaldur Indridasons bok om Erlendur og de andre etterforskerne i den regntunge hovedstaden ble sluppet på norsk (”Myren” i 2004) har han fått et trofast publikum som trives i krysningen mellom den lange, ofte dystre islandske historien og et Island av i dag som slites mellom bevaringen av særpreg og letingen etter en vei inn i en moderne og krevende verden.

Plages av sin fortid

"Fjellet"

Arnaldur Indridasons bok 'Fjellet' er oversatt av Silje Beite Løken.

Foto: Cappelen Damm

Erlendur er som antydet ingen munter mann. Han har sitt og slite med. Han er ikke stolt av måten han forlot kone og barn på, og plages av vissheten om hvor dårlig det lenge har gått med de nå voksne barna hans.

Hendelsen fra barndommen da han selv og broren ble fanget av en snøstorm, der broren aldri ble funnet igjen, ligger fremdeles på skuldrene hans og bidrar sterkt til en nesten manisk interesse for det islandske særfenomenet, forsvinningen.

Tung sannhetsøken

Denne gangen, i ”Fjellet”, er det først en ung kvinnes selvmord som setter Erlendur i gang med noe som strengt tatt ikke er en sak i det hele tatt. Det foreligger ikke noe kriminelt. Samtidig drar han igjen frem to gamle forsvinninger som aldri ble løst - såkalt åpne saker - med flere menn som bare forsvant. Det som plager Erlendur mest er foreldrene og de andre etterlatte som aldri fikk svar.

Også denne gangen spiller historien en viktig rolle – både Islands og Erlendurs egen. Sakte beveger vi oss inn i de forsvunne menneskenes liv – til årsaker, og hva som egentlig hendte.


Arnaldur Indridason skriver særegne og betagende krimbøker – det gjelder også ”Fjellet”.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.