Hopp til innhold

Flott om det kommunale

Eivind Hofstad Evjemos roman «Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet» er ikke bare god, den er også original.

Eivind Hofstad Evjemo

Eivind Hofstad Evjemo debuterte med 'Vekk meg hvis jeg sover' i 2009.

Foto: Cappelen Damm

Å skrive debutromaner som skaffer heder og debutantpriser, er en ting – og ingen enkel affære. Å levere bok nummer to på en måte som slår fast at du er til å regne med også i det lange litteraturløpet, det er verre.

Satirisk og klok

Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet

Jeg kan imidlertid ikke skjønne annet enn at Eivind Hofstad Evjemo har gjort akkurat det – med en roman som vil skrive, ikke bare livet i en norsk kommune, den vil også plukke opp og studere det norske, kommunale tankegodset – inkludert dets iboende skepsis til folks egen evne til å løse problemer. Dermed er det slik at «Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet» er både satirisk morsom, riktig klok og i blant akkurat så foruroligende at den blir virkelig interessant.

Alt det kommunale

Menneskene i Hofstad Evjemos roman lever sine liv i noe jeg antar er en drøyt mellomstor landkommune – nokså tvetydig plassert rent geografisk, ettersom havet og fiskeriene er nokså fraværende i virkelighetens utgave av Østerdalen. De lever der, og på hver sine vis har de en tilknytning til kommunens mange servicefunksjoner; skole, eldreomsorg, helsevesen, tjenester til mennesker med særskilte behov, næringspolitikk, tettstedsutforming. You name it, som de sier nå til dags.

Litt djevelskap

De samme menneskene er høyst normale, de fleste av dem. Men fordi Hofstad Evjemo også slipper til deres dunklere sider – små tilløp til djevelskap og egoisme, for eksempel – blir de tydelige for leseren og så gjenkjennelige at de drar med seg det lille ubehaget jeg allerede har antydet finnes i denne boken.

At forfatteren får dette til – med eleganse – sier mye om de språklige ferdighetene hans og den gjennomførte tanken som ligger i bunnen av denne fortellingen.

Innlevelse også

Jeg har allerede sagt at dette, til dels, er riktig morsomt. «Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet» er imidlertid også en innlevd og ekte medfølt roman. På en måte som ikke får det nedslitte uttrykket «samfunnskritikk» til å melde seg automatisk. Like fullt; her er selveste «offentlig sektor» i sin kommunale versjon – som roman. Ikke avkledd, kanskje; heller dresset opp i sine gode ønsker og absurd velmente gjennomføringsvilje – om tiltakene er smarte, gjennomtenkte, vellykte eller ei. Mens livet forøvrig går sin jevne gang.

Jeg har riktignok lest én nokså kommunal roman før. Jeg påstår allikevel at «Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet» er originalvare.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.