Hopp til innhold

Den statiske mannen

Klaus Hagerup har hatt stor suksess med sine romaner om seniorhumoristen Magnus Wormdal og unggutten Markus og hans eskapader. Hans nye roman er like undrende og varm som vi er vant til.

Forfatteren Klaus Hagerup.
Foto: Aschehoug

Til tross for fornavnet; Victor Abel har ikke seiret på mange områder. Ikke ennå - idet historien om «Den statiske mannen» starter, og Victor nærmer seg de runde 60. Visst har han sikret seg en trygg jobb som konsulent i Fredrikstad kommune, men han faller godt innenfor rammene av det vi kaller et ensomt menneske - selv om han selv ikke gjør noe nummer av det. Det har ikke kommet noen kvinner, og dermed har heller ingen kunnet forlate ham. Og så har han jo katten.

Klaus Hagerup: Den statiske mannen. Aschehoug 2008

Klaus Hagerup: Den statiske mannen, Aschehoug, 2008

Foto: Aschehoug

Jakten på minnene

Og katten er den eneste grunnen vår helt har til å skynde seg hjem denne ettermiddagen – da Victor Abel blir var den blåmalte, absolutt stillestående mannen som stirrer ustoppelig på nettopp ham: Victor Abel. Dette er en skjellsettende opplevelse; Abel har funnet sin livsoppgave – den som skal skaffe ham minner å degge for i alderdommen, den som venter rett rundt hjørnet. Victor skal selv bli en statisk mann! Men ikke i Fredrikstad. Etter å ha dummet seg en smule ut et par ganger, tar det ikke lang tid før katten er på kattehotell og Victor på Kiel-båten – med permisjon fra jobben og med en ny, riktig nok midlertidig, økonomisk grunnholdning.

Varm og vemodig

De som har hatt gleden av å lese Klaus Hagerup før, vet hva det vil si å le hjertelig av, aller helst med, en kjær romanfigur. Stikkord som Markus og Magnus Wormdal – seniorhumoristen personlig – spenner forventningene umiddelbart.

Det ville være en overdrivelse å si at Hagerup har ryddet nytt land i forfatterskapet med denne forunderlige historien. På sett og vis er det som ventet, men i en gledelig forstand. Hagerups prosa er like undrende presis og varm og egnet for vemod som vi er vant til. Victor Abel: en melankoliens åndsfrende av Magnus Wormdal.

Vi følger Abel omkring i Europa mens han øver og mislykkes. I Siena begynner han å få draget på det, etter et par uheldige episoder. Best av alt; han møter den danske, noe eldre gatekunstneren og klovnen Werner Jensen. Victor Abel innleder voksenlivets aller første vennskap. Og; det underlige: Mens Abel stiller seg til skue – som objekt – er det han som blir observatør, han som får med seg alt livet som leves omkring ham på godt og vondt.

Stå på Abel!

Historien om Abel og, etter hvert Jensen, innbyr ikke til latter så ofte. Det vemodige smilet og empatien i oss får imidlertid rikelig øvelse. «Den statiske mannen» er en av disse bøkene der vi så gjerne skulle bidratt selv; med et «Kom igjen Abel, dette greier du fint»!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.