– Vil gi bort Millennium-overskudd

Det skaper storm at en annen forfatter skal fortsette på Stieg Larssons Millennium-bøker. Men ifølge Expressen skal overskuddet gis til Larssons Expo-stiftelse.

Lisbeth Salander

Figuren Lisbeth Salander (Noomi Rapace) gjenoppstår i bokverdenen når David Lagercrantz skal fullføre bok nummer fire i Millennium-serien til Stieg Larsson.

Foto: Knut Koivisto

Forfatteren David Lagercrantz har fått i oppdrag å sette en sluttstrek for Stieg Larssons enormt suksessrike «Millennium»-trilogi, som er de mest solgte svenske bøkene noensinne.

Stieg Larsson

Stieg Larsson døde i 2004 før han rakk å skrive ferdig bok nummer fire om Blomkvist og Salander.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Larsson rakk aldri å skrive ferdig fjerde bok i serien før han døde i 2004. Forlaget Norstedts har skrevet kontrakt med Lagercrantz om å lage det som beskrives som en frittstående fortsettelse.

Lagercrantz har blant annet skrevet den storselgende fotballbiografien «Jeg er Zlatan».

– Doneres til Expo

At Stieg Larssons litterære univers skal videreføres av en annen forfatter, skaper reaksjoner. Stieg Larssons ekssamboer Eva Gabrielsson er blant dem som reagerer. I tillegg melder VG at flere norske forfattere reagerer sterkt. Tom Egeland mener at dette er det samme som å «danse på Larssons grav».

Både Aftonbladet og Expressen skriver at inntektene fra den fjerde boka skal gå uavkortet til stiftelsen Expo, som Stieg Larsson var med på å grunnlegge i 1995.

Expo konsentrerer seg om å kartlegge høyreekstremisme og rasisme, og gir ut et tidsskrift ved samme navn fire ganger i året.

David Lagercrantz

David Lagercrantz har blant annet skrevet biografien om fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Bazar Forlag

Larssons bror og far, Joakim og Erland Larsson, har tidligere sagt at det var forfatterens uttrykkelige ønske at inntektene fra en eventuell fjerdebok skulle gå til å trygge Expos eksistens.

– Jeg vet at familien har bestemt at disse pengene skal gis bort, og jeg vet at Lagercrantz ikke gjør dette for å tjene penger, sier hans agent Magdalena Hedlund til Aftonbladet.

Respekt for livsverket

Lagercrantz sier selv at det var vanskelig å overta bokserien, men mener at en fortsettelse er nødvendig.

– Karakterene Blomkvist og Salander er så utrolig livskraftige. De fortjener å leve. Det er en slags respekt for Larssons forfatterskap. En respekt for at hans livsverk skal få leve videre, sier han.

Bok nummer fire i Millennium-serien er planlagt å komme ut i august 2015, og dette skal markere tiårsjubileet til den første boken «Män som hatar kvinnor».

I juni 2011 hadde de tre bøkene i trilogien til sammen solgt i 60 millioner eksemplarer i over 50 land.