NRK Meny
Normal

– Litt som å gi ut sin egen dagbok

– Selv om det ikke er selvbiografisk, er det litt som å la noen lese ungdomskole-dagboken din, sier tegneserieskaper Lise Myhre om hvordan det føles å slippe en ny Nemi-bok.

Lise Myhre

– Det er det aller fineste med denne jobben her, at figuren som jeg sitter og er glad i og jobber med hver dag, av mange blir betraktet som en slags venn, sier Lise Myhre

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Tegneserieboken «Du kommer ikke til å angre» er Lise Myhres niende samlebok om goth-jenta Nemi. Tegneserieboken består av striper og helsider fra 2006 og 2007, med samtlige bladomslag.

– Det er på godt og vondt alt jeg har laget, kronologisk. Jeg morsommere når jeg har det bra enn om jeg ikke har det så fantastisk. Dette er en god årgang, smiler hun lurt.

Du kommer ikke til å angre

'Du kommer ikke til å angre' kommer ut onsdag.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg fått forord av selveste Tor Åge Bringsverd, utbryter Lise Myhre med en entusiasme som er til forveksling lik noe Nemi når hun er begeistret.

Selv om seriene hennes ikke er selvbiografiske, skriver Lise ut fra hvor hun selv har vært i livet, og om hva hun synes er morsomt

Livet som småbarnsmor har hun imidlertid ikke latt dukke opp som tema hos Nemi.

– Dette er et av de få intervjuene jeg har gjort etter at jeg fikk barn, for jeg ble så innmari lei av det. Alle intervjuene i etterkant har stort sett vært sånn ”oj, se hun er jo egentlig kjempestreit og bor jo i et ordentlig hus". Det virker dessuten som folk sitter med lupe og leser, og sier ”oj, der er det bilde av en barnevogn", og "Nemi har forandret seg”. Nei, den stripen der er syv år gammel, svarer jeg da.

– Nemi vil jo automatisk forandres litt

Lise virker tydelig litt lei av at livet hennes blir sammenlignet med livet til tegneseriefiguren.

– Men det er klart, jeg skal ikke legge skjul på at Nemi vil jo automatisk forandres i og med at jeg gjør det, etter hvert som jeg blir eldre. Jeg har ikke noe problem med det så lenge jeg føler at jeg er tro mot figuren og universet, legger hun til.

– Hvis jeg hadde følt at det var riktig, hadde jeg ikke hatt noen problemer med å sette henne inn i en situasjon hvor hun plutselig hadde barn, eller at livet hennes var helt annerledes. Likevel kjenner jeg ikke Nemi som en person som har lyst på de tingene. Det er andre figurer i serien som lengter mot det, og som føler at det er riktig for dem. Nemi er en fri sjel som har andre ønsker og mål.

– Jeg har aldri sett for meg at det er Nemis mål å leve lykkelig resten av livet, som at det er punktum for serien at hun gifter seg og får barn. Det er ikke nødvendigvis det som er den lykkelige utgangen for alle mennesker, eller seriefigurer, i verden.

Lise understreker at Nemi alltid kommer til å se ut som hun gjør nå. Hun er likevel ikke bare en goth-jente i et gothemiljø.

– Hun kommer alltid til å se ut som hun gjør nå. Jeg kommer aldri til å gi henne en frisk farge i kinnene og rosa designerklær. Det ville ikke ha vært henne. Jeg liker at hun er visuelt såpass annerledes enn alle de andre hun omgir seg med. Det understreker at det til enhver tid er Nemi mot verden.

Nemi

Nemi som godte-moms. –Dette er veldig Nemi. Jeg liker dette utvalget og denne perioden veldig godt, sier Lise Myhre om 'Du kommer ikke til å angre', som er bok nr. 9 om Nemi.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Det begynte med gutter

Da hun begynte å lage tegneserier, var alle figurene gutter.

– Det var helt ubevisst. Det kom helt naturlig fordi alle tegneserier jeg har lest og alle filmene jeg har vokst opp med, de som jeg var mest glad i, utelukkende handlet om gutter. Selvfølgelig klarte jeg ikke å illustrere med troverdighet, fordi jeg ikke visste så mye om hvordan det er å være for eksempel en 30 år gammel mann da jeg selv var en 18 år gammel jente.

Lise Myhre

– Jeg vil at det skal være en underholdende serie. Samtidig har det blitt helt naturlig, særlig fra da jeg begynte å få veldig mange lesere, å ta opp temaer som jeg synes er viktig. Dyrevern, for eksempel.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Lise hadde i starten ikke noen plan for hvordan karakteren skulle være. Det at Nemi er blitt en så allsidig og sammensatt person, har rett og slett vokst seg fram. Nemis første karaktertrekk var ganske kynisk og bitende. Nå er hun dessuten både godtemoms, naturverner, sur, blid, barnslig, og samtidig klok.

Da Lise var fersk serietegner, takket hun ja til alle mulige jobber for å få det til å gå rundt. Det var slitsomt, og gikk ut over serieproduksjonen hennes.

– Da jeg fikk gjesteplass i Dagbladet og mulighet for å være der, og kunne konsentrere meg om Nemi over tid, løsnet det. Slik fikk jeg mulighet til å utvikle serien for åpen scene. Jeg visste at dersom jeg først ga henne et karaktertrekk, kunne jeg ikke bare ta det vekk igjen neste uke. Jeg måtte famle meg fram forsiktig.

Det tok flere år før Nemi fikk en eneste fast bi-figur. Nå har hun forresten også fått seg kjæreste. Lise lar Nemi komme opp i situasjoner hun tror mange identifiserer seg med.

– På utsiden ser det ut som en litt smal serie, på grunn av alt det svarte og referansene til subkulturer, men situasjonene Nemi kommer opp i er allmenngyldige. Det finnes en ensomhet som alltid ligger i bunnen av henne. Man trenger ikke være et 13 år gammelt mobbeoffer fra ungdomsskolen for å ha følt på det å ikke alltid passe inn.

Det ble mye lettere å komme på disse situasjonene, da Lise selv ble bedre kjent hun ble med rollefiguren.

– Da kunne hennes reaksjon på ting være et poeng i seg selv. Nå er det veldig gøy å kunne jobbe med en figur som både andre og jeg selv kjenner så godt.

Nemi

Liv som lyser i mørket, er blant bladcoverne som Lise Myhre har tegnet til Nemi.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Leses av voksne menn

Lise har mange jern i ilden. Nå har hun nettopp levert fra seg manuset til årets julehefte.

– Se, den lille tatoveringen! Utbryter Lise begeistret, mens hun blar i boken foran seg på kafèbordet.

Et bilde som en leser har sendt inn av Nemi-tatoveringen pryder en av sidene mellom tegneseriene. Tatoveringen er den samme som på forsiden av boken.

– Får du mye respons fra leserne dine?

– Ja, jeg har hatt tett kontakt med leserne mine hele veien, og synes det er veldig gøy. Ikke minst er det spennende fordi jeg har en såpass bred lesergruppe. Det siste halvåret har jeg fått flere brev fra menn over 50 og 60, som sier at de sikkert er de eneste mannlige leserne i den alderen.

Lise vil ikke tenke for mye på hvem som faktisk leser serien, mens hun er i skriveprosessen.

– Det er like greit at jeg ikke prøver å nå et konkret publikum, men bare prøver å lage det beste jeg kan.