Hopp til innhold

– Jeg kjøper aldri bøker selv

– Bøker gir meg en følelse av trygghet, sier den verdensberømte forfatteren Umberto Eco. Hjemme i Milano har han en imponerende samling på om lag 30 000 bøker.

Video Bokprogrammet: Umberto Eco

VIDEO: 27. september kan du se intervju med den italienske forfatteren Umberto Eco i Bokprogrammet. Her får du en smugtitt på hans imponerende boksamling.

– Det gøyeste med å møte «selveste» Umberto Eco var uten tvil omvisningen i hans mange boksamlinger, sier programleder Siss Vik, som intervjuet forfatteren til en kommende episode av Bokprogrammet.

«The transit room»

Ecos bolig i Milano er et tidligere hotell, og der har han bygget enhver bokelskers drøm: store, lyse rom, høyt under taket, og hylle på hylle med bøker – omtrent 30 000 av dem, ifølge forfatteren selv, pluss 20 000 til i et annet hus.

I bonusklippet øverst i saken, viser Eco hvordan han organiserer den enorme mengden bøker han har i leiligheten sin.

Han har for eksempel egne hyller for skjønnlitteratur, sjeldne eksemplarer, bøker han selv har skrevet og de som er skrevet om ham. Nyinnkomne bøker får plass i et eget rom som Eco kaller «the transit room».

Il Professore har sirlig orden på bøkene sine, sier en imponert Siss Vik, som også er med i juryen for NRKs store bokhyllekonkurranse.

– Mine bokhyller hjemme er stappfulle. Det er bøker på hver ledige flate i leiligheten, inkludert vinduskarmene. Noen er stablet langs vegger i vaklevorne søyler som kattene stadig river ned, forteller programlederen.

Det er ikke bare bøker man finner på Ecos bokhyller. Han tar også vare på minneverdige gjenstander, som for eksempel dukker fra Charles Schulz' tegneseriestripe Peanuts, og et oppblåsbart nebbdyr som han fikk i gave etter at essaysamlingen Kant and the Platypus kom ut.

Umberto Eco

Her er Umberto Ecos «little studio», som han selv beskriver denne delen av hjemmebiblioteket sitt.

Foto: Rune Kjær Valberg/Bokprogrammet

– Underholdende og truende på samme tid

Eco ble et kjent navn for lesere over hele verden etter at han i 1980 ga ut suksessromanen Rosens navn, som i 1986 ble filmatisert med Sean Connery i hovedrollen.

I år er Eco aktuell med en ny roman på norsk. I Gravlunden i Praha møter vi den antisemittiske agenten Simonini, som «har bidratt til å velte Napoleon III» og har «forfalsket dokumenter for russerne og jesuittordenen for å legitimere og intensivere jødehatet og jødeforfølgelsen», som det står i forlagets omtale.

– Jeg kjøper aldri bøker

Umberto Eco

Umberto Eco og Siss Vik.

Foto: Rune Kjær Valberg/Bokprogrammet

I programmet forteller Eco at han nesten aldri kjøper bøker, men likevel vokser boksamlingen hans stadig mer for hver dag som går.

– Jeg kjøper aldri bøker selv, nesten alle bøkene mine har jeg fått. Unntaket er samleverdige bøker eller bøker som jeg spesifikt trenger, sier Eco.

Professoren beholder ikke alle bøkene han får. Mange av dem gir han bort til studentene på universitetet. Og det er heller ikke alle bøkene han faktisk leser.

I en artikkel i den britiske avisen The Guardian i mai, uttalte Eco at «det finnes flere bøker i verden enn det finnes tid til å lese dem».

– Det er ikke absolutt nødvendig å lese alt, du kan bare ta på bøkene og absorbere all kunnskap, fleiper forfatteren, og legger til:

– Det gir meg en følelse av trygghet å være omringet av bøker.

– Bøker fortjener å bli sett

Siss Vik

Siss Vik.

Foto: NRK

Etter å ha sett Ecos boksamling, sier Siss Vik at hun beundrer italienerens forhold til bøkene sine.

– Jeg kan få veldig dårlig samvittighet av bokstablene mine, men Eco føyser dårlig samvittighet av med et glis. Man kan bare legge hånda på boka så trenger kunnskapen inn i hodet på magisk vis. I wish! sier hun.

Hva sitter Vik igjen med etter å ha fått omvisning i Ecos flotte hotelleilighet?

– Et brennende ønske om litt bedre plass og flere bokhyller, en sekretær på deltidsstilling og kanskje på sikt et flott glasskap til å stille ut de vakre bøkene. For der er jeg helt enig med Eco: bøker fortjener å bli sett, sier hun.

Hele intervjuet med Umberto Eco kan du se i Bokprogrammet tirsdag 27. september på NRK2.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.