Hopp til innhold

– Jeg har vært besatt av Lisbeth Salander

STOCKHOLM: – Jeg er en gammel journalist, får jeg en viktig story går jeg i gang, sier David Lagercrantz om hvorfor han har skrevet bok i Millennium-serien til Stieg Larsson. – Hadde jeg sagt nei til dette, ville jeg ha angret resten av livet.

«Det som inte dödar oss», skrevet at David Lagercrantz er siste Millenium-bok

Interessen for den fjerde boken i Millennium-serien har vært enorm helt siden forlaget lanserte nyheten. Idag lanseres «Det som inte dödar oss», skrevet av journalist og forfatter David Lagercrantz.

– Vi trenger en person som Lisbeth mer enn noensinne

– Jeg har vært skrekkslagen og redd for å mislykkes, forteller den utskjelte forfatteren.

– Hvordan skulle jeg klare å følge opp denne fantastiske karakteren Lisbeth Salander, som Stieg Larsson har laget? Samtidig ser jeg rundt meg i samfunnet vårt at vi trenger en person som Lisbeth mer enn noensinne. Jeg tenker spesielt på hacking-kriminaliteten som vi alle er omgitt av.

I den «Millenium»-boken jaktes Lisbeth Salander av den amerikanske etterretningstjenesten NSA, avslørte forfatter David Lagercrantz på dagens pressekonferanse.

I «Det som inte dödar oss» jaktes Lisbeth Salander av den amerikanske etterretningstjenesten NSA, avslørte forfatter David Lagercrantz på dagens pressekonferanse.

Kritikken mot å fortsette serien til Stieg Larsson har vært enorm. David Lagercrantz er forfatteren bak den omstridte fjerde boken i Millennium-serien til Stieg Larsson, som døde i november 2004. Lagercrantz har fått det glatte lag for å begi seg ut på å fortsette serien til en avdød kollega.

– Jeg har testet ut Lisbeths grenser

David Lagerkrantz

David Lagercrantz forteller at han har utviklet Lisbeth Salander videre i sin bok.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg har hele mitt liv vært opptatt av genier, mennesker som er annerledes, sier Lagercrantz på pressekonferansen i Stockholm. Hans forrige bok er biografien om Zlatan Ibrahimovic, «Jeg er Zlatan» (2011).

Denne romanen var en bok han ville skrive, både som journalist og forfatter.

– Jeg har testet ut Lisbeths grenser. Jeg har vært besatt av Lisbeth Salander og hatt mareritt om henne. Jeg har vært redd for at Salander skulle komme etter meg. Men samtidig må jeg utvikle henne. For eksempel ville jeg si mer om hvorfor hun er en så god hacker.

«Det som inte dödar oss» er oppfølgeren Millennium-serien som består av «Menn som hater kvinner», «Jenta som lekte med ilden» og «Luftslottet som sprengtes». Alle gitt ut etter hans død. «Jenta som lekte med ilden» har fått en rekke priser og er filmatisert både i Sverige og i USA.

Ikke opptatt av kritikerne

– Jeg blir rasende når noen spør om jeg skrev denne boken for å spekulere! Dette er min bok, men med Stieg Larssons fantastiske verden, uttalte Lagerkrantz under dagens pressekonferanse.

David Lagercrantz lanserer oppfølgeren i Millenium-serien til Stieg Larsson

Millennium-oppfølgeren har fått stor oppmerksomhet helt siden forlaget gikk ut med at den skulle skrives og skeptikerne og kritikerne har vært i klart flertall.

Boken er i salg fra midnatt og manuskriptet er ikke delt ut til norske kritikere enda. Ekle anmelder den så snart den er lest.

Leif Ekle

Krim-anmelder i NRK, Leif Ekle, blir overrasket dersom «Det som inte dödar oss» framstår som vesentlig.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Lagercrantz kan åpenbart skrive, Zlatan-boka hans er jo god, sier NRKs krim-anmelder Leif Ekle om forventningene til «Det som inte dödar oss».

– Like klart er det at boka er et rendyrket spekulasjonsprosjekt. Det vil overraske meg om den på noe vis framstår som vesentlig.

Maratonløp

Forlagssjef Eva Gedin i Norstedts åpnet pressekonferansen med å si at «Det som inte dödar oss» har vært et maratonløp, med stor oppmerksomhet helt siden de gikk ut med at den skulle skrives.

– Det er tre-fire år siden vi vurderte muligheten for å fortsette serien. Det var viktig for oss å finne riktig forfatter, forteller hun.

– Nå er det ti år siden første bok kom ut, og det passer å komme med en ny bok, ikke minst til glede for nye, unge lesere, mener hun.

– Å få en ny generasjon unge til å lese er fint, det er jo nettopp det samme som Stieg Larsson gjorde, poengterer forfatter Lagercrantz.

Vi intervjuer David Lagerkrantz i ettermiddag.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter