– Føler at jeg kler meg naken

Advokat Geir Lippestad forteller om barndommen og deler sine tanker om det som skjedde rundt 22. juli-rettssaken i en ny bok.

Geir Lippestad

Geir Lippestad kommer denne våren ut med boken «Det vi kan stå for». Her forteller han om hvordan det var å jobbe som forsvarer for Anders Behring Breivik.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Boken, som bærer tittelen «Det vi kan stå for» skal utgis på forlaget Aschehoug i april som en dokumentarbok.

– Dette er en reise i både det som har skjedd inni meg de siste årene og det som har skjedd rundt meg. Jeg trodde at dette skulle bli en dagbok som jeg skulle ha for meg selv, men det ble bok, sa Lippestad under en pressekonferanse i dag.

Han sa også at en stor del av boken handler om hans eget liv før og etter 22. juli, og ikke om selve rettssaken.

– Dette er ikke en evaluering eller en jussbok om rettssaken, men det som skjedde rundt rettssaken er selvfølgelig en rød tråd. Boken handler like mye om valg, mangfold, menneskeverd og toleranse.

Uten å gå inn i detaljer sa Lippestad at boken også er en hyllest til hans kone.

– Jeg tror ingen kan gjøre noe bra alene, man er avhengig av å ha mennesker rundt seg. For meg er kona mi veldig viktig, forklarte han til NRK.no.

Engstelig før utgivelsen

Geir Lippestad

Geir Lippestad under Aschehougs pressekonferanse i dag.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

En del av boken handler om Lippestads opplevelser i forbindelse med å forsvare Breivik. Det var slik Lippestad ble et kjent navn for hele Norge. Men det som skjedde før 22. juli er også i fokus.

– Mitt liv før rettssaken er selvfølgelig viktig for måten jeg håndterte rettssaken og kommunikasjon rundt rettssaken på. Jeg skriver om tanker som jeg gjorde meg som 15-åring og som 20-åring, og ikke minst som ung far.

– Dette er også en bok hvor jeg kler meg litt naken føler jeg, og det er uvant for en jurist å tenke sånn. Det er med en viss grad av engstelse at jeg venter på at boken skal komme.

Lite om Breivik

I fjor høst reagerte Lippestad sterkt på to bøker som ble utgitt om Breivik. Han reagerte sterkt på måten moren til Breivik ble omtalt på i boken «En norsk tragedie».

Dessuten reagerte han på at boken «Massemorderens private e-poster», bygger på over 7000 private e-poster.

– Hva slags rolle spiller Anders Behring Breivik i boken?

– Veldig liten, jeg vil nesten si ingen. Dette er mine refleksjoner rundt 22. juli-saken, om toleranse, verdier, reaksjonsmønstre, mangfold og menneskeverd.

Geir Lippestad har selv levd med trusler fra både høyre- og venstreradikale personer etter at han påtok seg jobben som forsvarer i Norges største terror-rettssak. I høst snakket han ut om en skremmende episode, hvor noen hadde kappet bremsene på sykkelen hans.