NRK Meny
Normal

– Far lurte meg inn i politikken

Det var faren som klarte å lure Norges yngste stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug inn i politikken.

Mette Hanekamhaug

25 år gamle Mette Hanekamhaug, er fra FrP og sitter i Kirke,- utdannings,- og forskningskomiteen. Hun forteller historien om hvordan hun havnet i politikken, i Sommer i P2.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Det var en politikerdebatt på ungdomskolen fra da Mette Hanekamhaug gikk i 8. klasse, som skulle føre til at hun valgte å engasjere seg i politikken.

– Jeg merket at jeg ble veldig engasjert. Jeg skal ikke påstå at jeg visste mye om politikk på den alderen, men jeg merket at det vekket en slags interesse i meg, sier stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (FrP) i Sommer i P2 .

Skeptisk far

Da hun dro hjem denne dagen, fortalte hun dette til faren.

– Han ble kjempeglad for at jeg var engasjert. Men samtidig var han litt streng på det at man skal ikke mene og synse for mye om alt mulig uten at man faktisk har grunnlag for det man faktisk mener, sier Hanekamhaug.

Faren ville at dersom Mette skulle ha meninger om ting, så måtte hun også vite hvorfor hun hadde akkurat disse meningene.

– Han reiste rundt i byen og samlet partiprogrammene til samtlige politiske partier. bare for å bevise at jeg var engasjert, satte jeg meg ned for å lese, forteller hun.

Det var høyresiden av politikken som fenget mest.

– Mye av grunnen var at jeg kjente igjen respekten for enkeltmennesket og troen på individet, som appellerte til meg på denne tiden.

Lurt med på kurs

Knapt noen uker etter hadde FrPs ungdommer et kurs for medlemmene i byen.

– Utspekulert som faren min er, så fortalte han meg at dette var et uformelt informasjonskurs, og lurte meg til å møte opp på dette kurset, sier Mette.

Det innledet med at hver person reiste seg opp, og presenterte seg og sa hvor lenge de har vært med.

– Da var det litt skummelt å reise seg opp og si "hei jeg heter Mette. Jeg er ikke medlem og aner egentlig ikke hva jeg har begitt meg ut på og hva dette er for slags arrangement".

Mette ble værende på kurset hele helgen, og fikk innføring i Fremskrittspartiets politikk.

– Jeg lærte hva de sto for, og ble frelst fra den dagen, sier Hanekamhaug.

En fordel å være ung

Mette Hanekamhaug

Mette Hanekamhaug foran Stortinget.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

– Det at et informasjonskurs for FrPs ungdom senere skulle føre til en trainee-stilling på Stortinget, og senere et liv som representant, hadde jeg aldri våget å tro eller drømme om, sier Mette.


Alderen var oppsiktsvekkende da Hanekamhaug ble valgt inn på Stortinget fra Møre og Romsdal i 2009. Da var hun 22 år.

Hun husker godt en hendelse like etter at hun hadde blitt intervjuet av Det Nye om å være ung politiker. På flytoget la Mette merke til at et par jenter på sin egen alder som satt og leste bladet, og nærmet seg artikkelen om henne.

– Jeg pleier ikke å lytte til samtaler, men klarte ikke å la være. Jeg husker så godt at hun ene sa "Herregud, tenk så kjipt å ha en jobb der ingen tar deg seriøst". Jeg hadde lyst å lene meg frem og si at "jo jeg blir tatt seriøst og har lyst å gjøre en god jobb". Men jeg kunne jo ikke avsløre at jeg hadde lyttet, ler Mette Hanekamhaug.

Det er en fordel å være ung, og vite hvordan skolen er i dag, mener hun. Det er noe annet å oppleve det, enn å være 60 år og bare lese om det, mener hun.

– Jeg tror terskelen er lavere for ungdom å ta kontakt med meg og gi ris og ros. Jeg tror det er en fordel i politikken å være ung, kombinert med den erfaringen som eldre politikere har.

Du kan høre Mette Hanekamhaug i Sommer i P2 i dag kl. 15.03, reprise tirsdag kl. 10.03.