– Det krever en del å sette seg inn i lavFODMAP-kosthold, sier forfatter, designer og
Julia Døhlen Edin.Det mest utfordrende med dietten er å pugge hva du kan og ikke kan spise, og lese innholdsfortegnelser.
– Jeg elsket mango i yoghurten, men ble bedre da jeg kuttet det ut. Hele dietten er bygd rundt testing av egne grenser.
– Mer opptatt av sunne verdier
De siste årene har det skjedd en oppblomstring av oppskriftsbøker med dietter som lavkarbo, rawfood og melkefritt kosthold.
– Vi er mer opptatt av å spise sunt. Mat har fått en mer sentral rolle i å oppnå ettertraktede verdier som sunnhet, slankhet, skjønnhet og styrke, forteller sosiolog og kostholdsekspert Annechen Bugge i SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.
Fly forbanna
Det nyeste er lavFODMAP – en samlebetegnelse for ulike typer karbohydrater. Dietten er utviklet av forskere ved Monash University i Melbourne. Her testes matvarer fortløpende. Fruktaner er en av tingene som må unngås. De finnes for eksempel i de samme kornslagene som gluten gjør.
– Derfor funker glutenfri mat også for de som går på lavFODMAP. Jeg kunne laget en glutenfri melblanding, tilsatt gluten, og spist det.
– Jeg blir så forbanna på folk som mener at glutenfritt er en teit trend. Jeg tror grunnen til at det har blitt så trendy, er at de 10- 20 prosentene av befolkningen som har irritabel tarm kjøper glutenfritt. Så mange har ikke cøliaki. Hadde vi sagt «vi vil ha fruktan-fritt mel», ville ingen skjønt hva vi mente.
Motsatt av norsk tradisjon
Et kjennetegn ved flere av de populære diettene de siste årene, er at de står for det motsatte av helsemyndighetenes anbefalinger. Mange av diettene angriper dessuten norske matvaner, som brød og melk, forklarer Bugge.
– Det har blitt mer komplekst og vanskelig å velge riktig, og stadig flere har fått et anstrengt forhold til mat. Det kommer til uttrykk ved stadig lengre lister med nei-mat.
– Våre matvalg styres i økende grad av kropps– og helseangst. Formidlere av lavkarbo- og melkefrie dietter gir mange lovnader om hva man kan bli kvitt og forebygge bare man unngår ting. Det er ikke rart dette appellerer til forbrukerne, mener Bugge.
Døhlen Edin håper LavFODMAP ikke er en trend som går over. Hun tror den lettere blir tatt seriøst fordi den er forskningsbasert. Selv om dietten krever mye planlegging, er det verdt strevet.
– Du bruker jo mye tid på å være dårlig også, sier hun.
- Les.
- Hør: