– Bokanmeldelser er under sterkt press

Flere aviser anmelder færre bøker. – Det rammer den smale litteraturen, debutantene, litteratur for barn og unge og poesi, mener kulturredaktør Mode Steinkjer.

Mode Steinkjer

– For forfattere og forlag vil det være vanskeligere å bryte lydmuren enn tidligere. Mye av anmelderiet vil nok derfor flytte seg til nisjepublikasjoner, magasiner og nettbaserte medier, mener kulturredaktør Mode Steinkjer.

Foto: Camilla Veka/NRK

Hver fjerde debut ble i fjor anmeldt én eller ingen ganger i norske medier, skriver tidsskriftet Samtiden. Samtidig kuttes det i anmeldelser i flere aviser, som blant annet VG og Stavanger Aftenblad har annonsert.

Står bokanmeldelsen for fall?

– Den seriøse litteraturkritikken vil fortsatt finne sin plass i offentligheten, men den er under sterkt press, mener kulturredaktør Mode Steinkjer i Dagsavisen.

– I de tradisjonelle mediene har vi lenge sett at utvalget bøker som anmeldes er mindre, noe som dessverre rammer den smalere litteraturen, litteratur for barn og unge og poesi. Det kuttes ned på antall anmeldelser i takt med at budsjettene barberes og sideantall minskes. Kutt i de største avisene gir rom for mindre aviser, som har alt å vinne på å prioritere litteraturanmeldelser både hva gjelder sjangerbredde og antall.

Steinkjer mener det vil det bli vanskeligere for forfattere å bryte lydmuren enn tidligere.

Verden er blitt snudd opp ned

– Nå er vi jo på full fart inn i Jo Nesbø-sirkuset og da vet vi alle at han får mange meter med dekning. Det er han vel unt, men det er en ubalanse her, uttalte litteraturkritiker Marta Norheim i Kulturnytt i går.

Forfatter og tidligere forlegger Vidar Kvalshaug peker på at både mediene og bokbransjen har momsfritak fordi de har et spesielt samfunnsoppdrag. En del av medienes samfunnsppdrag handler om å dekke kulturlivet.

– Verden er blitt snudd opp ned. Nå er det Fritt ord som gir Dagbladet 200.000 kroner for at avisa skal fortsette å anmelde sakprosa. Personlig ville jeg heller betalt Dagbladet 200.000 for at de skal slutte å dekke Justin Bieber og kjendiskjoler.

I andre deler av media er meningsstoffet blitt oppgradert og oppvurdert. Kommentatorer og menere er i alle slags debatter. Derfor er det pussig at anmelderi av litteratur trappes ned.

Vidar Kvalshaug, forfatter og tidligere forlegger

– Anmeldelse er å bli tatt seriøst

Er anmeldelsen like viktig som tidligere, nå som samtalen av bøker er demokratisert av sosiale medier og bokbloggere?

Vidar Kvalshaug

Kritikere skaper debatt og kritikk blir debattert, alt henger sammen, sier forfatter Vidar Kvalshaug.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Kvalifiserte lesinger er mye viktigere for forfatterne og forlagene enn publikum, påpeker Kvalshaug.

– Samtidig skaper kritikere debatt om bøker og kritikk blir debattert i alle slags kanaler. Solide og tydelige stemmer må til for å nå gjennom småskogens kakafoni.

Hvorfor er anmeldelsen så viktig, i forhold til andre måter å fortelle om nye bøker på?

– Anmeldelse er å bli tatt seriøst, uansett hvordan det går.