Hopp til innhold

6 forbudte bøker

Noen bøker er så farlige at myndighetene gjør alt i sin makt for å stoppe dem.

157438479 forbidden books
Foto: hugo chang, chang / Getty Images

President Donald Trump gjør alt han kan for å stoppe den, likevel er boka «Fire and Fury: Inside the Trump White House» på full fart ut til butikkhyllene.

US-POLITICS-TRUMP
Foto: HANDOUT / AFP

Førsteopplaget er allerede utsolgt – før boka har blitt utgitt!

Men dette er langt ifra første gangen myndighetene prøver å stoppe en bokutgivelse. I denne forbindelse har NRK Bok funnet fram seks bøker som tidligere har fått statsmaktene til å skjelve i buksene.

1. 1984

1984 / George Orwell
Foto: Penguin Books
  • FORFATTER: George Orwell
  • UTGITT: 1949

Boka er en dystopisk framtidsroman som beskriver et samfunn der ingen individuelle rettigheter finnes. Den ble bannlyst i Sovjetunionen av Josef Stalin i 1950, da han anså at boka var en satire basert på hans lederskap. Salget av boka gikk kraftig opp etter at Edward Snowden i 2013 avslørte at NSA drev med massiv overvåkning i USA.

2. Snorre sel

Snorre Sel
Foto: John Grieg Forlag
  • FORFATTER: Fridhjof Sæhlen
  • UTGITT: 1942 (i et okkupert Norge)

Denne barneboka handler om en intetanende liten sel (Snorre) som flyter rundt på et norgeskart-formet isflak, uten å legge merke til de mørke og truende skyene som kommer sørfra. NS-avisa «Fritt Folk» ga boka gode kritikker, men ble etter kort tid gjort oppmerksom på at dette trolig var ment som en allegori for nazistenes okkupasjon av Norge. NS-myndighetene var ikke sene med å forby boka. (Men da var allerede 12500 eksemplarer revet vekk.)

  • Nysgjerrig? Du kan lese boka på Nasjonalbibliotekets hjemmesider her.

3. Onkel Toms hytte

Onkel Toms hytte
Foto: Hans Martinussens Forlag
  • FORFATTER: Harriet Beecher Stowe
  • UTGITT: 1852

Boka handler om slaveriet i USA sett fra slavenes perspektiv. Romanen var den mest solgte boka i USA på 1800-tallet etter Bibelen, og mange mente den bidro til at slaveriet ble avskaffet. Da Abraham Lincoln møtte forfatteren i begynnelsen av den amerikanske borgerkrigen, skal han angivelig ha sagt: «Så dette er den lille damen som har skapt denne store krigen.» Boka ble naturligvis forbudt i Sørstatene under borgerkrigen og ble også forbudt i Russland på grunn av tematikken om likhet for alle.

4. Sataniske vers

The Satanic verses
Foto: Penguin Books
  • FORFATTER: Salman Rushdie
  • UTGITT: 1988

Boka var kontroversiell fra dag én, fordi mange muslimer mente den var blasfemisk og krenkende. Men det var først da Irans leder Ayatollah Khomeini «lyste boken i bann» og dømte dens forfatter og utgivere til døden, at det virkelig ble styr. Rushdie gikk under jorda og tre utgivere ble forsøkt drept. Den norske forleggeren, William Nygaard, og den italienske oversetteren, Ettore Capriolo, overlevde attentatforsøkene, mens den japanske oversetteren, Hitori Igarashi, ble drept. Boka ble forbudt i Iran og flere andre muslimske land.

5. Min kamp

Mein Kampf
Foto: Eher Verlag
  • FORFATTER: Adolf Hitler
  • UTGITT: 1925 (bind 1) og 1926 (bind 2)

En selvbiografi og et manifest der Hitler redegjorde for sin politiske ideologi: nasjonalsosialismen. Han var for et (svært) «toppstyrt samfunn» der all makt var samlet hos partilederne, og alle deler av samfunnet gikk i deres takt. Raseteorier om hvit overlegenhet og hans altoppslukende jødehat fikk også god plass. Boka ble forbudt i mange land etter krigen, men er nå tillatt både i Tyskland og Israel.

6. Animal farm («Kamerat Napoleon» på norsk)

Kamerat Napoleon
Foto: Pax Forlag
  • FORFATTER: George Orwell
  • UTGITT: 1945

På en bondegård leder grisene en revolusjon som ender med at dyra overtar makta. De får med seg resten av dyre-kameratene på at ideologien dyrismen er framtida. «Alle dyr er like mye verdt!» Etter hvert som tida går utvikler det seg til at de smarte grisene mener at «alle dyr er like mye verdt, men grisene er kanskje litt mer verdt?» Svina opptrer mer og mer som menneskene de tok makta fra. Kommunistene lukta lunta, forsto allegorien, og forbød boka i Russland og i andre kommuniststater. Den er fortsatt forbudt i Nord-Korea.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober