Hopp til innhold

116-åring ble Årets tidsskrift

Det nynorske tidsskriftet ”Syn og segn” ble kåret til Årets tidsskrift under litteraturfestivalen på Lillehammer. Nytt av året er kåringen av Årets komet. Prisen går til motebladet ”Personae”.

Tidsskriftene "Syn og segn" og "Personae"
Foto: Hilde Bruvik / NRK

For fjerde gang ble Årets tidsskrift kåret, i regi av Norsk tidsskriftforening. Vinneren har holdt det gående i hele 115 år, og er med dette Norges nest eldste tidsskrift, etter ”Samtiden”, med 3000 eksemplarer i opplaget.

Juryen, som består av Kjell Lars Berge, Karin Haugen, Martin Lindell, Terje Thorsen, og Birgitte Kjos, begrunner prisen til ”Syn og Segn” med at bladet er både spennende og lesbart, har humor og spenst, og er med på å sette dagsorden. Bladet har rent og lesbart språk, med vekt på godt foto-arbeid, heter det videre i begrunnelsen.

Nytt av året er at juryen også kårer Årets komet.

Motebladet ”Personae” får prisen fordi juryen mener dette er en svært ambisiøs nykommer, i sjangeren moteblad. Det peker seg ut og tenker annerledes. Det er like naturlig både i kiosk som bokhylle, og gjør leseren i stand til å tenke selv, begrunner juryen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.