Hopp til innhold

Vi har spurt de eldste: Hva bør ungdommen lese?

OSLO (NRK): Få science fiction-lesetips og flere andre litterære anbefalinger fra tre bokelskende seniorer.

Hva vil de eldste tipse ungdommen til å lese? Tre seniorer anbefaler bøker.

Tre seniorer som vanker på Majorstuen Seniorsenter i Oslo deler sine beste boktips fra et langt liv som leser.

NRK har møtt tre erfarne lesere på Majorstuen Seniorsenter i Oslo for å høre hva de vil anbefale ungdommen å lese – her er deres utvalgte bøker:

Inge Løvig (70) anbefaler:

Inge Løvig

Inge Løvig (70)

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

«Time Enough for Love» av Robert A. Heinlein.

Time Enough for Love

«Time Enough for Love» av Robert A. Heinlein.

Denne science fiction-romanen fra 1973 handler om flere perioder i hovedpersonen Lazarus Longs liv. Han er verdens eldste menneske og har passert 2000 år.

En gang møter Lazarus en person med et apparat som spår når mennesker dør. Ifølge maskinen skulle hovedpersonen vært død for lenge siden.

– Boken er gøyal. Samtidig gir den en tankevekker omkring dette med hvor lenge skal vi leve og «hvorfor er vi her?». Den er en slags filosofibok. Jeg var rundt 16–17 år da jeg leste den.

«I, Robot» av Isaac Asimov.

I, Robot

«I, Robot» av Isaac Asimov.

Foto: Flickr/Leo Boudreau

Asimov skrev sine første robot-historier allerede i 1939. Boken er en samling science fiction-noveller og ble utgitt i 1950. Novellene handler om roboter og utforskning av verdensrommet. Problemet er at robotene ikke oppfører seg som de skal. De forskjellige historiene i boken knyttes sammen av et fiktivt intervju med «robotpsykologen» Dr. Susan Calvin.

– Det finnes mye science fiction som jeg synes er for urealistisk, men Asimovs historier er logiske.

Marthe Granviken (85) anbefaler:

Marthe Granviken (85)

Marthe Granviken (85)

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

«Falketårnet» av Erik Fosnes Hansen.

Falketårnet
Foto: Cappelen Damm

I middelalderen i Tyskland blir den 13 år gamle riddersønnen Wolfgang alene igjen på borgen når faren drar ut på korstog. Samtidig prøver Wolfgangs maktsyke onkel åvoverta tronen. Gutten forelsker seg og han har uvanlige evner: han kan snakke med fugler. Forfatteren var bare 20 år da han debuterte med romanen i 1985.

– Den skapte veldig blest da den kom ut. Det var stas med en så ung forfatter, og den fikk gode anmeldelser.

– Boken var annerledes enn bøkene jeg hadde lest før. Det var ikke en typisk norsk «Synnøve Solbakken»-historie der alt gikk bra til slutt. Den var litt mer spesiell og mystisk.

«Søstrene Makioka» av forfatteren Jun'ichiro Tanizaki.

Søstrene Makioka

«Søstrene Makioka» av Jun'ichirõ Tanizaki.

Foto: Forlaget Press

Handlingen skjer i Osaka, Japan. Det er like før andre verdenskrig bryter ut. Samtidig lever søstrene i boken fortsatt i skyggen av den eldgamle sivilisasjonen deres. De holder fast i både gamle kleskoder, ritualer og sosiale koder for kurtise. Boken er opprinnelig en trilogi og utkom i Japan i årene 1943 -1948, og kom først ut på norsk i 2014.

– Denne japanske boken viser en fullstendig annen kultur enn vår, og søstrene som skal finne sin vei livet, har det veldig annerledes enn vi har det i Norge. Vi kan gjøre omtrent hva vi vil, det kunne ikke japanske søstre rett før andre verdenskrig.

Sven Ekholt (81) anbefaler:

Sven Ekholt

Sven Ekholt (81)

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

«Rosens navn» av Umberto Eco.

Rosens navn

«Rosens navn» av Umberto Eco.

Foto: Tiden forlag

I 1327 ankommer munken William et kloster i Nord-Italia. Han har i oppdrag å mekle i maktkampen mellom paven i Avignon og kong Ludvig IV. Men på klosteret blir den ene munken etter den andre funnet drept, og William tar på seg etterforskningen – inspirert av den greske filosofen Aristoteles. «Rosens navn» ble utgitt i 1980 og kom ut på norsk fire år senere.

– Den er nesten som en kriminalroman. Den er også historisk, samtidig som den handler om kampen mellom det gode og det onde. Forfatteren har veldig god innsikt og han skriver godt.

«Moby Dick» av Herman Melville.

Moby-Dick

«Moby-Dick» av Herman Melville.

Foto: Aschehoug forlag

Boken skildrer livet om bord på en hvalfangerskute i Sørishavet, med forskjellige grupperinger i sosiale lag. Den ble første gang utgitt i 1851. Skipperen er besatt av jakten på den ene hvite hvalen, som volder ham mye slit.

– Den skildrer «sjømann-håndverket» godt. Forfatteren kom fra den småborgerlige klassen, og han hadde selv vært ute til sjøs på hvalfangst.

– Jeg var ganske ung da jeg leste den, og selv da syntes jeg at det var et dumt navn. Moby Dick, liksom? Den passer for en ung person å lese i dag fordi den er actionpreget, den skildrer kamp mellom sterke krefter og klare hevnmotiver er med.

  • Anbefalt videre lesning:

Mannen som elsket Yngve

FRA FILMEN: Mannen som elsket Yngve

Foto: Motlys/Sandrew Metronome Norge

«Hør på dette forferdelige språket». Da norsklæreren min slaktet Jarle Klepps vokabular, skjedde det noe med leselysten. Les saken og få lesetips om seks voksenbøker som like gjerne kan leses av ungdom

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK