NRK Meny
Normal

- Sex hører med i bøker for unge

Forfatter og stand up-komiker Terje Torkildsen har erkjent at ungdom er og blir svært opptatt av sex. Derfor skriver han mye om dette i bøkene sine.

Terje Torkildsen

Terje Torkildsen vant Uprisen i fjor, med «Marki Marco».

Foto: Hilde Bruvik / NRK


Det må handle om sex i ungdomslitteraturen, mener ungdomsbok-forfatter Terje Torkildsen.

- De er rett og slett opptatt av sex, og jeg må ha ungdommen i tankene når jeg skriver om dem, sier Torkildsen.

Drakamp

I fjor vant han Uprisen, som er ungdommens egen litteraturpris, for boken «Marki Marco». Denne boken har vakt oppsikt på grunn av at den inneholder mye sex, og dessuten et ganske grovt språk. Men dette må til for å nå de unge, mener Torkildsen.

- Det var en drakamp med forlaget om hvor mye sex jeg skulle ha med. Ungdomskulturen i dag er så ekstremt sexfokusert at dette blir peanuts, sier Terje Torkildsen.

Kun for ungdom

Torkildsen mener vi trenger en egen sjanger for ungdomsbøker. Han vil nå flere – ikke bare eliten, som leser uansett.

- Jeg prøver å nå ”ikke-leserne”. I Tyskland, for eksempel må de unge lese Faust, dersom de har planer om å studere videre. Men de andre, som kanskje skal bli håndverkere, spiller det ingen rolle.

Denne lagdelingen av over- og underklasse-lesere, vil Torkildsen oppheve. Han vil at alle skal lese, for lesegledens skyld.

- Selv var jeg en nerd som leste Hamsun, sier han.

Med skjult identitet

Torkildsen, som også er utdannet norsk-lektor, skrev boken mens han testet den ut på en tiende-klasse. Forfatteren valgte å være anonym, for at elevene skulle tørre å si sin mening. Han var nemlig interessert i å skrive slik at leselysten kunne vekkes hos de som ikke var så interessert i bøker. Men det var litt vrient å få sannheten ut av elevene.

- Først trodde de jeg var læreren deres, og da skrev de bare hyggelige og snille tilbakemeldinger til meg. Så trodde de jeg var en 60 år gammel kvinne.

Men da de skjønte at så ikke var tilfelle, begynte kritikken og innvendingene å strømme på fra de unge leserne – og særlig fra guttene. Det ga Torkildsen verdifull informasjon om hva ungdom liker.

Viktig tilbakemelding

Han mener at dette ikke er spekulativt for å få flere lesere. Men på den andre siden synes han det er viktig å ha de unge leserne i tankene når han skriver for dem.

- Hvis du ikke har leserne i tankene når du skriver om ungdom, blir det jo feil.
Som stand up-komiker var det naturlig å ønske tilbakemeldinger fra leserne.

- Jeg er stand up-komiker, og syns det verste som kan skje er at publikum ikke ler.

Derfor var det viktig for ham å få tilbakemeldinger fra leserne.

- Jeg ville at ungdom skulle få lese, og skjønne det de leser, og bli glad i litteratur. Det er viktig å lese romaner, fordi det gir et annet perspektiv på samfunnet. Det er rett og slett viktig for demokratiet, sier Torkildsen, som mener dataspill er det mest passiviserende vi har.