- Irving gjør Sæterbakken mer interessant

Tirsdag åpner årets litteraturfestival på Lillehammer med åpningsforestilling i Maihaugsalen. Temaet "Sannhet" ble i sin tid utarbeidet av den tidligere kunstneriske ansvarlige, forfatteren Stig Sæterbakken. Han trakk seg i forbindelse med bråket rundt David Irving. Irving-saken har gjort Sæterbakken til en mer interessant forfatter, mener vår kommentator Knut Hoem.

Knut Hoem

P2-programleder Knut Hoem er fast blogger fra Norsk Litteraturfestival.

Foto: NRK

Av Stig Sæterbakkens opprinnelige festivalprogram finnes det fortsatt en del rester igjen. David Irving stiller som kjent utenfor programmet, på lørdag kommer black metal-bandet ulver og spiller en konsert, hvor billettene er revet bort for lengst. Sæterbakken er der også, men nå er han der som forfatter. Han skal snakke om forholdet mellom sannhet og virkelighet på et seminar i regi av norske litteraturkritikere.

Dere som er gift, skill dere

Bruddet med litteraturfestivalen på Lillehammer har hatt den bieffekten at Stig Sæterbakken har nådd ut til et et langt større publikum enn han gjorde tidligere. Dere som er gift, skill dere, skrev han nylig i den kriserammete avisen Dagbladet. Vi bør skille oss, og gjerne gifte oss på nytt fordi dette vil lære våre barn at verden er et utrygt sted. Hva kan bedre forberede barna på virkeligheten der ute, enn splittelsen der hjemme, skrev Sæterbakken retorisk.

Ikke lenger etter fulgte han opp med et foredrag på litteraturhuset i Oslo, der han beskriver erkjennelsen om at han ikke måtte leve livet til sine foreldre som den store frigjøringen i hans eget liv.

Sæterbakken er et ektefødt barn av den russiske nihilismen, som fornektet alle normer og verdier og hevdet at tilværelsen er meningsløs. Denne filosofiske retningen ble av forståelige grunner ingen folkebevegelse her i landet, men Sæterbakken bruker dette negative utgangspunktet til å stille interessante spørsmål om forholdet mellom ensomhet og fellesskap, frihet og tilhørighet.

Han minner om at mange handlingsmønstre som kan oppleves som naturgitte faktisk er kulturelt betinget - det vil si at vi kan velge dem bort.

Slår et slag for ensomheten

Sæterbakken slår et slag for et liv i ensomhet i ytterkanten av fellesskapet, og påstår at ensomheten aldri har stått så lavt i kurs som i vår tid.

Kanskje var det denne sympatien for livet i ytterkanten og ensomheten som fikk ham til å invitere David Irving til sin hjemby - en mann som kaver rundt i historiens mørke væpnet til tennene med synspunkter som hører hjemme på historiens skraphaug.

Denne uken får vi oppleve dem begge i aksjon - fra hver sin ytterkant - på Lillehammer litteraturfestival.