- Er denne mannen viktig?

NRKs kritiker kaster stein i glasshus når han stiller spørsmål ved Dan Browns siste bok "The lost symbol". Uten at boken en gang er blitt oversatt til norsk, har anmeldere kastet seg over den - bare fordi uhyggelig mange har lest forgjengerne.

Dan Brown
Foto: FRANCOIS MORI / AP

Vi behandler en uviktig bok som viktig, mens viktige bøker ikke får samme behandling.

Jeg vil verken mene at boken "The lost symbol" er god eller dårlig. Jeg vil rett og slett stille spørsmål om hvorfor denne boken er blitt så viktig for så mange. Forgjengeren "Da Vinci-koden" er blitt lest av uhyggelig mange, det samme gjelder "Engler og demoner", men skal dette dermed bety at Brown er en god forfatter?

Les også: "Engler og Demoner" ble forsøkt sabotert

For noen uker siden fikk jeg et temmelig solid stykke bok i neven. Ingen sensasjon i seg selv, selvfølgelig. Det skjer hele tiden, særlig om høsten, og bøkene blir jo bare mer solide – i fysisk forstand.

Forskjellen – eller det nye – var at denne gangen var klossen en amerikansk originalutgave, ennå ikke utkommet på norsk. Det skjer nemlig ikke ofte i den norske offentlighetens avdeling for anmelderi at vi bryr oss med bøker andre steder fra. Med mindre de er antatt, oversatt og utgitt av et forlag her. Men med Dan Brown er det altså helt annerledes.

'The Lost Symbol

Leserne har kastet seg over nok en Dan Brown bok - før den er kommet ut på norsk.

Foto: Shaun Curry / Scanpix/AFP

Interessante navler

Så må det altså ha vært en viktig bok jeg fikk overlevert den dagen. Ikke minst fordi det snart dukket opp anmeldelser både her og der , alle basert på den samme originalutgaven. Men hva i all verden er en viktig bok?

Forfatterside: Dan Brown


Nobelkandidater

Det kunne eksempelvis vært den nyeste romanen av Philip Roth eller Joyce Carol Oats som kom min vei den dagen. De er riktignok amerikanere begge to, men såpass ansett at de begge var blant de tre mest tippede dagen før forrige ukes nobelprisutdeling i litteratur. Men dem var det ikke.

Kodenes og symbolenes mester

Det var Dan Brown. Ny bok, 500 sider med frimurerihemmeligheter, symboler, koder, kodenøkler, skumle seremonier; rabiate hemmelighetsjegere, ditto voktere og flere nær døden-opplevelser for den hardt prøvede Robert Langdon, symbolkjenneren fra Harvard. Han som allerede har avslørt alt om Maria Magdalena og hennes elsker. For ikke å snakke om alt som måtte være å undres over i Den evige stad. En viktig bok, altså.

Vellykket var det også –sett fra utgivernes ståsted - at anmeldelsene kom og denne steinkastingen i et glasshus er selvfølgelig også PR. Ikke at jeg har tenkt å svare her og nå om hvorvidt Dan Brown har skrevet en god eller dårlig bok denne gangen.

Jeg slår bare fast at "The Lost Symbol" er en "viktig" bok, kun fordi uhyggelig mange har lest "Da Vinci-koden" og dens forgjenger og slik gjorde Dan Brown til en grunnrik og viktig forfatter.