Hopp til innhold

Bok til jul?

Herreavdelingen presenterer bøkene som snart må skrives til jul!

Bokutsalg
Foto: MICHAEL GOTTSCHALK / AFP

Hør om Helges bøker her!

 

Ok - det er litt tid igjen, men det går absolutt rette vegen. Og hver jul ankommer det minst en praktbok til heimen: En diger, gjennomillustrert en som ligger og tar opp plass til langt ut på nyåret, og truer med å knekke både armer og bein på bordet borti kroken.

Praktbøker

Nürnberg-krøniken

En gammel bok. Men dyr!

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Jeg går ut fra at jeg ikke er den eneste som utsetter jakten på julegaver i det lengste. Når jeg til slutt må ut i regn og mørke går ofte turen til nærmeste bokhandel. Og der, hos bokhandleren, ligger kjente fjes i svære hauger anføttes med dryge verk i pallevis. Og de blir ofte redningen!

For hva i all verden kan du gi til en rusten onkel eller, en skrantende gradtante, bortsett fra bøker om uniformer fra Napoleonskrigen, eller rikt illustrerte verk om dekketøy fra seilskutetiden?

Det tar sikkert litt tid å lage sånne bøker, men jeg likevel anledningen til å lansere et par ideer til praktbøker jeg gjerne skulle ha skrevet: Jeg har for eksempel stor tro på tittelen: "Mannsgråt i villmarka - 38 følelsesladde turer med forslag til niste". Her tekkes og dekkes flere målgrupper og behov: Den følsomme mann! - Naturopplevelser! - En kokebok!

Sanselige tenkere

Rokokko-bibliotek

Mange brukte bøker her.

Foto: JENS-ULRICH KOCH / AFP

En annen tittel som ligger mitt hjerte nær er: "Dager med Doffen. En mann og hans dachs i HC Andersens fotspor". Dette er typiske eksempler på bøker om, og med, og rundt Den Følsomme Friskus, med innslag av Dyrevennen og Den Tenkende Atlet!

Personlig tror jeg ulempene ved å skulle snøre sammen akkurat denne typen glanset papir er at du: For det første: Må anlegge kjæledyr. Og for der andre: De fordrer en viss grad av fysisk kompetanse!

En annen, og mer saftig innfallsvinkel er sammenstillinger som "Casanovas Viner: Fuktige drypp i sanselighetens kjeller". Her er det mulig å boltre seg i hentydninger og fargebilder. Det går sikkert an å lese seg til det meste, og så smake seg frem, lenge og grundig, på forlagets regning. Det er sikkert også lurt å reise en del for å sikre autentisk koloritt.

Med bøl på by'n

Eller hva med: "London, mine sømmers by: En shopping guide med nål og tråd". Dette kan virke litt smalt. Målgruppen er tilsynelatende de som – av en eller annen grunn – jakter på bendelbånd, sytråd og knapper. Eller er den det?

Byste i bibliotek

Men boken mi får du aldri!

Foto: JENS MEYER / AP

Her kan du nemlig legge inn kart og beskrivelser av shoppingruter, og - som en snedig vri - legge inn råd og vink om aktuelle oaser og vannhull langs vegen. Puber og kroer, gjerne med bilder, menyer, anbefalinger og små anekdoter.

Her er det et marked. Helt garantert!

Jeg er selv blitt etterlatt ved en rulletrapp hos Marks & Spencers i London sammen med en annen, og for meg ukjent herre, mens reisefølget dro på timelang sopptur i hauger med topper på tilbud. Opplevelsen var så tett opp til helvete som jeg frykter å komme i dette liv - og i det neste.

Då ville det vært knakende kjekt å vite at rundt hjørnet lå puben "The Slurping Toad" der Ebenezar Blake, en fjern slektning av poeten og mystikeren William Blake, omkom i 1738 av åndenød, etter å ha satt en bit kålrabi fast i halsen under et veddemål.

Eller noe i den dur!

Korte langturer

Et mer fremtidsrettet konsept er reiseguider for de som - av prinsipp - ikke har tid eller vilje til å bevege seg så langt. Dette bør være bøker med både pedagogisk og artistisk tilsnitt. Under motto som: "Se det store i det små, og det fjerne i det nære" er det ingen grenser for hva det kan lages praktverk om.

Ett eksempel: "Mamma, er det her kongen kommer fra? – Eventyr fra Danmarksplass".Dette kan stå som selve oppskriften på en alternativ reiseguide for de som er så travle at de ikke har tid til verken fordypelse eller forståelse. - Danmarksplass er for øvrig et vegkryss i Bergen, og det tar sånn ca syv minutter å vandre rundt det!

Henvisningen til dropsen "Kongen av Danmark" er kanskje litt rusten, men oppskriften forøvrig - "kreativ fotografering og resirkulert papir" - gjør susen - uansett!

Bøker

Julebok-kirkegård.

Foto: JENS-ULRICH KOCH / AFP

 

Bøker som viser denne typen alternativ turisme: "Altså - Glem det! Hold deg hjemme og se på bildene!" tror jeg vil slå vilt rundt seg og ramle tungt inn over hjørnebordet, om ikke i år, så i hvert fall om et år eller to.

Ja, det tror jeg! Helt garantert!

 

Hør om Helges bøker her!  

 

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3