Bodnia: Du er ikke trygg som jøde i Malmö

Skuespiller Kim Bodnia ga seg etter to sesonger av suksesserien «Broen». I et nytt intervju med israelsk TV sier han at økende antisemittisme i Malmö bidro til avgjørelsen.

Sofia Helin og Kim Bodnia

FIKK NOK: Sofia Helin som Saga Norén og Kim Bodnia som Martin Rohde utgjorde det sentrale radarparet i de to første sesongene av «Broen». Nå sier Bodnia at økende antisemittisme i Malmö bidro til beslutningen om ikke å bli med videre.

Foto: MALTE KRISTIANSEN / Afp

Tredje sesong av den dansk-svenske thrillerserien «Broen» måtte klare seg uten Bodnias rollefigur Martin Rohde.

– Jøder ikke trygge i Malmö

Bodnia har tidligere oppgitt misnøye med manus og rollefigurens utvikling som hovedårsaker til at han ikke ville være med videre.

I et intervju med israelsk TV forteller skuespilleren at frykten for antisemittisme og vold mot jøder også bidro til at han valgte å stå over runde tre, skriver Expressen.

– Antisemittismen øker, spesielt i Malmö, der vi spilte inn «Broen». Du er ikke trygg som jøde der. Selvsagt gjorde det at beslutningen om å hoppe av ble enklere, sier den jødiskættede skuespilleren.

Ville la Rohde infiltrere ekstremistmiljøer

I intervjuet snakker Bodnia også om fremveksten av jødehat i hjemlandet Danmark, og hvordan han ønsket å ta opp temaet i «Broen».

– Antisemitismen finnes der, og vi må håndtere den hver dag og bekjempe den, sier Bodnia, som også forteller at han foreslo for «Broen»-forfatterne å la Martin Rohde infiltrere ekstremistmiljøer i fengsel.

Selv om han til slutt lot seg skrive ut av sesong tre, utelukker ikke Bodnia at Martin Rohde kan vende tilbake.

– Det avhenger av manus, og om de tar kontakt. Alt er mulig.

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.