Hopp til innhold

Bluesprisen til Norsk Blues Union

Norsk Blues Union fikk Bluesprisen under åpninga av den 25. Notodden Bluesfestival.

Bitten Svendsen representerte Norsk Blues Union da de fikk utdelt årets Bluespris torsdag.

Bitten Svendsen representerte Norsk Blues Union da de fikk utdelt årets Bluespris torsdag. Her i samtale med programleder under åpningsshowet - Robert Sætervik.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Rita Engedalen på åpninga av Notodden Bluesfestival 2012.

Rita Engedalen på åpninga av Notodden Bluesfestival 2012.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK
Ruthie Foster på åpninga av Notodden Bluesfestival 2012.

Grammy-nominerte Ruthie Foster på scenen i Notodden torsdag.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK
Rod Piazza var med sitt Mighty Flyers med på åpninga av årets Notodden Bluesfestival.

Rod Piazza var med sitt Mighty Flyers med på åpninga av Notodden Bluesfestival 2012.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Torsdag kveld starta den 25. utgaven av Notodden Bluesfestival (NBF) . Tradisjonen tro var «Hovigs Hangar» på torget i Notodden fylt til trengsel.

Tusenvis av bluesentusiaster hadde møtt opp for å få med seg startskuddet for årets festival som har navn som ZZ Top, Paul Rodgers, Kenny Wayne Shepherd, Jonny Lang og Jarle Bernhoft helt øverst på plakaten.

Viktig institusjon

Festivalen har etter hvert utvikla seg til å bli en av de aller viktigste institusjonene for blues i Norge og festivalsjef Tom Gustavsen var ikke snauere enn å gi sin egen organisasjon en enda større status i sin åpningstale:

- Vi er viktigst i Europa, var hans bastante påstand.

Les også:

- Men det spiller ingen rolle uten de frivillige, sa han videre, med klar adresse til de rundt 600 menneskene som hvert år bruker av fritiden sin for å realisere festivalen.

Grammy-nominert på scenen

Åpningskonserten, som sendes i NRK P1 torsdag kveld, var fylt med en rekke artister fra årets program, som Grammy-nominerte Ruthie Foster, Rod Piazza & The Mighty Flyers Reunion og ikke minst vår egen Rita Engedalen.

Den offisielle åpninga av festivalen stod LO-leder Roar Flåthen for, mens festivalsjefen fikk gleden av å dele ut årets bluespris. Det har vært en tradisjon siden 1991 at NBF deler ut pris til artister, personer eller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats for bluesen.

Hyllest til de frivillige

I fjor gikk den til Kid Andersen, mens den i år gikk til de mange frivillige over hele landet, som gjør at folk landet rundt får sin «daglige blues» – Norsk Blues Union.

En svært overraska og rørt Bitten Svendsen kom på scenen for å motta trofeet som viser at NBU dermed er mye heder, ære og 20.000 kroner rikere.

Juryens begrunnelse:

«Mottakeren av Notodden Blues Festivals Bluespris 2012 har gjennom en årrekke vært en tydelig profil i blues-Norge. Uten årets prisvinner ville blues i Norge ikke vært det samme. Gjennom besøk på små og store steder over hele landet har prisvinneren med sin smittende entusiasme og pågangsmot vært en inspirasjon for andre og en spore til økt konsert- og festivalvirksomhet over hele landet. Prisvinneren legger vekt på rekrutteringsvirksomhet til bluesmiljøet på alle plan. Spesielt imponerende er deres mangeårige og utrettelige arbeid med å få nye, unge bluesband ut til de mange norske bluesklubbene. Med stadig mer hell har prisvinneren også gitt unge band mulighet til å markere seg utenfor Norge. Nå starter en ny periode i prisvinnerens eksistens. Nå skal man stå på egne ben som en frittstående organisasjon. Prisvinneren står som en overordnet representant for all den frivillige innsatsen som skjer i bluesens tjeneste over hele landet. Notodden Blues Festival ønsker med dette å hedre hele det frivillige blues-Norge. Årets Bluespris på kr. 20 000 og Notodden Blues Festivals statuett går i år velfortjent til Norsk Blues Union.»

Tidligere vinnere av Bluesprisen:

  • 1991: Scandinavian Blues Assocation
  • 1993: Geir Hovig
  • 1994: Reidar Larsen
  • 1995: Knut Reiersrud
  • 1996: Kåre Virud
  • 1997: Vidar Busk
  • 1998: Tidsskriftet Blues News, Norsk Blues Union
  • 1999: Jostein Forsberg
  • 2000: Kristin Berglund
  • 2001: Bjørn Berge
  • 2002: Sven Zetterberg
  • 2003: Hungry John
  • 2004: John Mayall
  • 2005: Trond Ytterbø
  • 2006: Eric Malling
  • 2007: Morten Omlid
  • 2008: Pinetop Perkins (95)
  • 2009: Øyvind Pharo
  • 2010: Rita Engedalen
  • 2011: Kid Andersen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.