NRK Meny
Normal

Blue Wall of Silence - Vibeke Jensen

Blue wall of silence tar opp problemstillinger rundt overvåkning av det offentlige rom ved å fokusere på mentale prosesser (trusler, anmodninger, lover, overskridelser og redselspropaganda), materielle barrierer og immateriell teknologi i form av sensorer og lydresponser. Vår tids tiltagende befolknings- og informasjonsstrømmer motsvares med fengsling, forbud, overvåkning og tap av sivile rettigheter.

Blue Wall of Silence

Blue Wall of Silence

Vi er vitne til en eksplosjon av antall murer, barrikader og (terror)lover, og en stadig mer avansert overvåkningsteknologi.På den ene siden blir opptaksutstyr mindre, kjappere og mer presist - digitalt, usynlig og immaterielt. På den andre siden viser konservative maktsystemer en forkjœrlighet for synlige, monumentale og ugjennomtrengelige manifestasjoner som Israels sikkerhetsmur. Det foregår ulike former for psykologisk krigføring der sikkerhetssystemer og kontrollpunkter, virtuelle grenser og spesialiserte soner introduseres for å influere publikums mentale rom. Samtidig skjer det konstante forsøk på å redefinere grenser og deres overskridelse.

Blue Wall of Silence

Mobiltelefoner med kamera bringer private samtaler, gester og kroppsspråk inn i det offentlige rom samtidig som dedokumenterer og distribuerer offentlige og private handlinger i rekordfart til media og personlige nettverk som lett kan overvåkes. All denne informasjonen filtreres og lagres digitalt for potensiell bruk. Spørsmålet om hvor og hvordan overvåkningsmedia kan brukes er i ferd med å vedtas over hodene på oss mens vi er opptatt av å finne nye måter å bevare våre hemmeligheter og uttrykke oss på.

The blue wall of silence refererer til lovens utøveres rett til å tie når kolleger står på tiltalebenken. Mens spionkamera, sikkerhetsvakter og digitale overvåkningssystemer omringer oss, utforsker jeg hvordan

folk motarbeider myndighetenes forsøk på å regulere individer ved hjelp av mistenksomhet og frykt. Målet er å skape et verk som blir en katalysator for transformasjon av et rom preget av frykt og mistenksomhet, privatisering og overvåking til et aktivt og diskursivt offentlig rom.

Blue Wall of Silence

Problematikkens globale karakter (kryssing av grenser, kontroll, sensur) blir belyst ved bidrag fra deg og andre internasjonale

borgere. Fortellinger og sitater relatert til påbud, overskridelser og strategier i det offentlige rom samles på denne nettsiden. Det innkomne materialet konverteres til digitale stemmer og redigeres til å forme

ulike lydresponser. Som deltager oppfordres du til å bidra med påbud, anmodninger, varsler, trusler, forsikringer; omgåelser, unnlatelser, neglisjering, overtredelser, passivisering; og strategier, aksjoner, opprør, parallelle bevegelsers og hemmeligheter.

Idé, lyd, design: Vibeke Jensen,

trekonstruksjon for pentagon utført i samarbeid med Svein Ove Løseth, NKD

tekst: members of the public

programmering: Kjetil Hansen

Støttet av:

- Norsk Kulturråd, Kunst og ny teknologi 2006

- Billedkunstnernes Vederlagsfond, prosjektstøtte 2006

- urban interface oslo v/kurator Susanne Jaschko, Berlin og Atelier

Nord, Oslo september 2007

- nrk.no/ulyd v/Tilman Hartenstein og Kjetil Hansen

- Stormens Auge,v/Grete Huus, Fanny Holmin, Jørgen Larsson

- Nordisk Kunstnersenter Dalsåsen

links:

Urban Interface Oslo

Urban Interface Berlin

Vibeke Jensen Base

Vibeke Jensen blogg

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK